På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsdag på två insatser

Webbredaktionen

132.Sbtroppen på F17 bemannar just nu sambandsbefattningarna på två olika insatser samtidigt. Dels bemannar de befattningar inom Swedish Air Element ISAF helikopterenhet i Afghanistan, dels bemannar de befattningar inom Marinens insats i Adenviken, ME03. Den gemensamma nämnaren är att de levererar tillgång till stödsystem för helikopterenheterna på plats.

Afghanistan

Morgonen på Marmal inleds med en cykeltur från boendet till Command Posten (CP:t), där starttiden på morgonen skiftar beroende på vilken dag det är (träning, beredskap eller återhämtning), det som är gemensamt för varje dag är att sambandspersonalen är på plats på CP:t från tidig morgon till sen kväll. Varje dag inleds med att kontrollera hur systemen har uppfört sig under natten samt att stötta Operations (OPS) inför en av deras många briefar. Därefter inleds en daglig tillsyn av ledningssystemet och den kringutrustningen som används till detta. Syftet med detta är att upptäcka fel innan användarna drabbas. Detta för att vår operativa förmåga inte skall påverkas. Med 4 olika datanätverk, 4 radiosystem, telefoni och vädersystem så finns det ofta något litet för sambandspersonalen att göra efter en daglig tillsyn. Målet är att tillsynen skall vara klar till 10:30 lokal tid, då Sverige återigen finns tillgängligt efter en god natts sömn. Efter att eventuella fel eller frågetecken har behandlats så övergår sambandsverksamheten till att utveckla sambandslösningarna samt att planera och genomföra systemförändringar.

De senaste veckorna har arbetet riktats mot att byta ut det befintliga arbetsnätet mot AMN (Afghan Mission Network) där sedan tidigare, Camp Northern Light (CNL) med flera, redan är inkopplade.

Adenviken – Djibouti

Samtidigt som sambandsfolket i Afghanistan är klara med sina tillsyner anländer sambandspersonalen till sin arbetsplats på den franska basen Camp Aerienne i Djibouti. På den här platsen nyttjas kärndelarna i Kommunikationsnät Flygbas. Stödet som Komnät Fbas lämnar till helikopterenheten på denna bakre underhållsplats är egentligen bara en del i det stöd som lämnas. På plats i Djibouti finns nämligen också det svenska NSE:t (National Support Element) som stödjer HMS Carlskrona med all logistikverksamhet. För deras del är tillgång till stödsystem som LIFT, PRIO med mera vitalt för deras verksamhet.

Sambandspersonalen inleder dagen med att göra en funktionskontroll på systemet. Tjänster på Försvarsmaktens IP-nät funktionskontrolleras, servrarna och loggar gås igenom och det görs daglig tillsyn på elverk, klimataggregat och övrig utrustning. Klimatet är varmt, fuktigt, dammigt och blåsigt så att till exempel filterbyten som normalt endast görs en gång i månaden behöver göras 1-2 gånger i veckan. Slitaget på utrustningen är långt högre än normalt. Dessutom har ett antal insekter och småkryp funnit att utplacerad utrustning är ett bra ställe att bosätta sig på så en extra koll var man sätter händerna har blivit rutin.

…samtidigt i Afghanistan

Denna dag är inget undantag från de senaste veckorna då införandet av AMN nu börjar gå mot sin slutfas. Den nya sidan i portalen skapas samtidigt som vi samarbetar med CIS-personal från CNL med att koppla in oss mot AMN. Samarbetet med CNL CIS-personal är på daglig basis och har resulterat i att tiden för felsökning i systemen har förkortats vid ett flertal tillfällen, både hos oss på Marmal och hos dem på CNL. Andra samarbeten finns i Sverige med bland andra FTS, FMTM, FM LOG och F17. Även sambandspersonalen på ME03 samverkas det med regelbundet.

Förutom utvecklingsarbetet så skall vi finnas lättillgängliga under hela dygnet för personalen inom SAE för stöttning och handledning i de olika systemen. Efter ännu en lång arbetsdag så rundas denna av på ett bra sätt med Sällskapsresan, Snowroller, som är nästa film i Lasse Åbergtemat, tillsammans med stora delar av förbandet. Detta toppas med en kopp kaffe i den behagliga kvällstemperaturen, 28 grader, på soldäck i solnedgången.

…och i Djibouti

Strax efter lunch börjar värmen närma sig dagens toppvärden (49 grader i skuggan är den högst uppmätta temperaturen hittills) och den franska basen och Djibouti stad stänger igen totalt för att återuppta verksamheten när temperaturen börjat krypa neråt igen. 35 grader anses vara lite lätt kyligt och en behaglig temperatur att jobba i. Under eftermiddagen och kvällen utförs större underhållsåtgärder där det kanske krävs att någon server eller annan tjänst stängs ner och startas om. Spindeln som bosatt sig i elcentralen vid telecontainern jagas bort än en gång… När någon sedan rycker i lampsnöret till solen och mörkret faller på en blink så avrundas arbetet för dagen och personalen återgår till förläggningen.

Övervakningscentralen för sambandet hos SAE SAF

Övervakningscentralen för sambandet hos SAE SAF

Nodcontainern hos SAE ISAF bakom lås och bom

Nodcontainern hos SAE ISAF bakom lås och bom

Djibouti: En något ovan vinkel på Satkom för oss norrifrån

Djibouti: En något ovan vinkel på Satkom för oss norrifrån

Text: 132.Sbto, F17
Fotografer: 132.Sbto, F17

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Rollju01 11 juli 2013 10:11

    Bra jobbat! Finns en viss möjlighet för en tredje insats i närtid. FTS A6 hälsar så gott

  • JOM 14 juli 2013 16:49

    Hoppas erfarenheterna ni hämtade hem härifrån kommer till nytta nu i närtid. Kul att A6 tittade förbi oss i Afrika.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *