Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygarmonumentet

FVI Sekreterare

På Karlaplan i Stockholm, mellan Fältöversten och parkrotundan, står ett mycket stilfullt monument. Över en granitsockel höjer sig en örn med utbredda vingar, som beredd till flykt. Monumentets skapare är den världsberömde svenske skulptören Carl Milles. Monumentet kallas allmänt för Flygarmonumentet.

Monument 1 bra Flygarmonumentet som väl pryder sin plats på Karlaplan.

monument 2 bra

Tankar på ett flygarmonument föddes tidigt och var sannolikt inspirerade av liknande äreminnen utomlands. I ett protokoll från 1917 föreslår flygpionjären och flygingenjören Tord Ångström att Svenska Aeronautiska Sällskapet, föregångare till Kungliga Svenska Aeroklubben, skall ta initiativet till ett monument för att hedra dem som för flygets utveckling offrat sina liv. En insamling igångsattes och 1931 kunde monumentet färdigställas och skänkas till Stockholms Stad.

Platsen för dess resande var mycket väl vald. Det var bara några stenkast från Karlaplan som den allra första flygningen genomfördes i vårt land. Tidpunkten var tidigt på morgonen den 29 juli 1909, bara några dagar efter fransmannen Blériot’s berömda flygning över Engelska Kanalen.

Flygplan 1 bra

En Voisin med fransmannen Legagneux vid spakarna startade från en plats alldeles intill dåvarande Svea Artilleriregemente (nuvarande Post- och Telestyrelsens kontorshus) på Valhallavägen, och flög på några meters höjd till Borgen på Ladugårdsgärde och tillbaka igen.

Minnessten rest på den plats på Vitön där Andrée expeditionen återfanns 1930. Foto: L Berns

Minnessten rest på den plats på Vitön där Andrée expeditionen återfanns 1930. Foto: L Berns

Från början var tanken att hedra varje omkommen flygare med en minnesplakett som skulle läggas i en urna placerad i monumentets sockel. De första namnen skulle vara ballongseglarna Andrée, Fraenkel och Strindberg, vilka omkom när ballongen Örnen, nedtyngd av is, tvingades ned på Spetsbergen 1897 i ett försök att nå Nordpolen. Idén med plaketterna övergavs dock innan den kom till utförande. Stupade militärflygare fick sedermera sina namn bevarade i Flygvapnets Minneshall i ämbetsbyggnaden Tre Vapen.

Flygarmonumentet har många gånger stått i centrum för jubileer och hågkomster av olika slag. 1960 lade HM Konung Gustaf VI Adolf ner en krans med anledning av att KSAK fyllde 60 år. Vid Flygvapnets 50- och 60-årsjubileer överflögs monumentet av ståtliga massformationer av Flygvapnets flygplan. Flygvapnets frivilligorganisationer har låtit sin högvakt utgå från monumentet. Även flottiljer har haft monumentet som startpunkt för högvakts styrkan vid större jubileer i Flygvapnet. F 6 utgick från monumentet 1986 med sin dåvarande plutonbefälsskola.  Få monument i Stockholm torde vara så levande som Flygarmonumentet på Karlaplan.

Omkomna flygare från alla försvarsgrenar hedras i dag i Flygvapnets Minneshall i Tre Vapen på Gärdet. Foto: L Berns

Omkomna flygare från alla försvarsgrenar hedras i dag i Flygvapnets Minneshall i Tre Vapen på Gärdet. Foto: L Berns

Av Lennart Berns

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

5 kommentarer

 • Anders Johanson 28 juni 2013 21:51

  Lennart Berns,

  Jag tror Du är ensam om uppfattningen att Carl Milles staty visar en örn beredd till flykt.

  Carl Milles ville mer än så, liksom FV.

  AJ

  • Björn Anders Johanson 30 juni 2013 01:29

   Du är definitivt inte ensam om din uppfattning Lennart. Självklart användes ordet "flykt" här i betydelsen flygning. För övrigt tack för ett intressant inlägg på Flygvapenbloggen.

 • Henrik Lundberg 29 juni 2013 11:26

  De beskivna monumenten har allt det som det bedrövliga veteranmonumenet "Restare" saknar.
  Det är en starkt positiv signal att vi nu har ett veteranmonument men utformningen är menlös och obegriplig. Den signalen är inte positiv för Försvarsmakten, som faktiskt står för 95% eller mer av de veteraner som skall hedras. Att försvara en menlös, obegriplig skulptur med hänvisningen "det är inte bara för militärer" hedrar inte FM som handlingskraftig och stolt organisation.

 • Roland Henriksson 1 oktober 2014 19:06

  Undrar vilken adress minnesstenen har över omkomna flygare.

  • FVC Roland Henriksson 1 oktober 2014 22:14

   Roland
   Flygarmonumentet finns vid Karlaplan i Stockholm. Flygvapnets Minnehall finns i byggnaden Tre Vapen på Banérgatan 62 i Stockholm. Det är i Minneshallen som namnen på alla besättningsmedlemmar som omkommit i flygolyckor i FV finns.
   Micael Bydén
   Flygvapenchef

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *