På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Mission Support Element (MSE) på Frisian Flag 2013

Louise Levin

Det krävs många olika typer av enheter för att en stridsflygdivision ska kunna verka, exempelvis flygunderhållskompanier och stridsledning. En av de mindre kända enheterna är MSE, som organisatoriskt tillhör divisionerna. Här nere i Nederländerna på Frisian Flag är det alltså 212:e stridsflygdivisionens MSE som är på plats. Vår främsta uppgift är bidra med kompetens inom olika områden för att på så sätt se till att förbandet löser given uppgift på bästa sätt. Exempel på personalkategorier som ingår i ett MSE är telekrigsbefäl, planeringsbefäl, bildtolkar och underrättelsebefäl.

Precis som för många andra förband är det väldigt nyttigt att delta i en multinationell övning utomlands, framför allt för att mycket skiljer sig från verksamheten i Sverige. Hemma på F 21 återfinns vi i samma hangarer som övriga divisionen samt FU-kompanierna. Vill man däremot få tag på oss här på basen i Leeuwarden får man gå till någon av våra containrar bredvid Airside och knacka på. Den absoluta majoriteten av tiden spenderas framför våra datorer inne i containrarna. En stor del av materielen på ett MSE består av olika typer av datorer och datasystem. Systemen är ofta komplexa samtidigt som de är speciellt designade för vår uppgift (varför varje MSE har en IT-tekniker). Precis som all elektronisk utrustning strålar våra system och eftersom en del av dem innehåller skyddsvärd information är våra containrar RÖS-skyddade (RÖS = Röjande Signaler).

Våra system används bland annat för att planera och utvärdera flyguppdrag, något vi gör tillsammans med divisionens flygförare. Ett flertal flyguppdrag under övningen har svenska flygförare som Mission Commander (vilket flitiga läsare av bloggen redan vet), detta innebär en större belastning än annars, även för MSE. Planeringsbefälen måste förutom att förse de egna piloterna med underlag inför flygningen även se till att alla övriga nationer har information om hur luftrummet ser ut, och underrättelsefunktionen måste se till att sprida den kunskap vi har om fienden. Andra uppgifter som behöver lösas är att framställa utvärderingsunderlag från redan flugna pass samt att genomföra vapenplanering, vilket enkelt uttryckt innebär att analysera givna målpunkter på marken och bestämma parametrar såsom anfallsvinkel och fördröjning av explosionen. Allt för att få önskad verkan i målet.

Jämfört med de flesta andra förbandstyper är MSE väldigt nytt, och därför inte helt uppbyggt på alla divisioner. Det intressanta med jobbet är därför att man får vara med och påverka förbandets framtida arbetssätt och funktioner. Så förutom att lösa sina ”vanliga” arbetsuppgifter så finns även viss möjlighet att styra hur man själv ska jobba. Här är internationella övningar ett viktigt instrument för att se om nya arbetsrutiner fungerar, undersöka om utbildningen av egen personal är tillräcklig och kanske framför allt för att bygga erfarenhet inom förbandet.

Vid ett MSE har man sällan ”lagom” med arbetsuppgifter, antingen är det väldigt lugnt, eller väldigt bråttom. Allt som oftast det senare …

/212:e MSE

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Robert Nilsson 25 april 2013 08:44

    Det är inte på alla som solen skiner. Kan dock vara skönt att sitta inomhus vid regn och rusk väder?? Keep up the good work!!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *