På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Evaluering av Gripen inför AXALP

flygvapenbloggen

Förra veckan flög piloter från Saab och TUJAS (inlånad av Saab) ner varsin 39 C till Emmen Airbase i Schweiz för att evaluera Gripens automatkanon (akan) i alpmiljö.

Gripen anländer till Emmen Airbase i Schweiz. (Foto: Peter Liander, Saab)

Gripen anländer till Emmen Airbase i Schweiz.
(Foto: Peter Liander, Saab)

Årets upplaga av ”Axalp” kommer att gå av stapeln 9-10 oktober, och Sverige avser deltaga tillsammans med Schweiz flygvapen. Just den här veckans aktiviteter genomfördes av SAAB som operatör och var beställd av Armasuisse (schweizisk motsvarighet till FMV).

Totalt genomfördes fem flygpass, varav två så kallade ”hot runs”, med skarpskjutning akan mot målen vid skjutfältet som ligger lite utanför den lilla byn Axalp, bokstavligt mitt bland bergen. Miljön är en utmaning i sig och är den huvudsakliga anledningen till att dessa tester måste genomföras före ett eventuellt publikt deltagande i höst.

Saab:s chefsprovflygare, Richard Ljungberg tillsammans med Armasuisse’ chefsprovflygare Beni Berset är piloterna som genomfört evalueringen av programvaran respektive evaluerat flygplanet för skjutning i den bergiga miljön och skjutfältet Axalp. De båda provflygarna var mycket nöjda med veckan, inte minst med flygplanets ”uppträdande”, vilket förstås bådar gott inför höstens aktiviteter.

Saab:s chefsprovflygare, Richard Ljungberg och armasuisse Chefsprovflygare, Beni Berset, förbereder ett flygpass mot skjutmålet Axalp. (Foto: Peter Liander, Saab)

Saab:s chefsprovflygare, Richard Ljungberg och armasuisse Chefsprovflygare, Beni Berset, förbereder ett flygpass mot skjutmålet Axalp.
(Foto: Peter Liander, Saab)

Nedan länk till Schweiziska försvarsdepartementets (VBS) hemsida och video från skjutprov:

http://www.vbs.admin.ch/internet/vbs/de/home/themen/defence/tte/foto/axalpschiessen.html

 

Övlt Klas Pettersson/ Försvarsattachè, Schweiz

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *