Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

HKP15 tillbaka i Djibouti

lassejansson

Helikopter 15 på väg in i en C-17.

Ilastning i snöstorm, urlastning i plus 30 grader.

Nu är helikoptrarna som ingår i ME03, operation Atalanta, på plats på Afrikas horn. Två helikopter 15 lastades i en C-17 i halv snöstorm på Malmen i Linköping för att efter cirka sex timmars flygning landa i Djibouti. Ombord fanns också åtta personer från helikopterflottiljen som nu ska se till att helikoptrarna är flygklara när HMS Carlskrona anländer till området.
Fram till sjätte augusti ska en helikopter alltid vara baserad ombord, medan den andra står kvar i Djibouti som reserv och för underhåll. Vi står på samma franska bas på Djiboutis flygplats som förra gången, 2010.Helikopter 15 fungerar som HMS Carlskronas förlängda arm och ökar räckvidden för en aktion betydligt. Huvuduppgiften blir att identifiera och dokumentera okända fartyg, stödja bordningsstyrkan samt upprätta samband.
Att helikopter 15 nu finns på afrikas horn samtidigt som helikopter 16 är baserade på Marmal basen i Afghanistan innebär att Försvarsmakten snart har helikoptrar i två olika internationella insatser samtidigt.

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Tore 22 mars 2013 14:56

    Jag kommer ihåg att det producerades en ganska häftig video på youtube från den förra helikopterinsatsen med HMS Carlskorna.
    .
    Kan vi få något liknande från denna insatsen? Hade varit härligt.

    //Tore

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *