Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HKP15 tillbaka i Djibouti

lassejansson

Helikopter 15 på väg in i en C-17.

Ilastning i snöstorm, urlastning i plus 30 grader.

Nu är helikoptrarna som ingår i ME03, operation Atalanta, på plats på Afrikas horn. Två helikopter 15 lastades i en C-17 i halv snöstorm på Malmen i Linköping för att efter cirka sex timmars flygning landa i Djibouti. Ombord fanns också åtta personer från helikopterflottiljen som nu ska se till att helikoptrarna är flygklara när HMS Carlskrona anländer till området.
Fram till sjätte augusti ska en helikopter alltid vara baserad ombord, medan den andra står kvar i Djibouti som reserv och för underhåll. Vi står på samma franska bas på Djiboutis flygplats som förra gången, 2010.Helikopter 15 fungerar som HMS Carlskronas förlängda arm och ökar räckvidden för en aktion betydligt. Huvuduppgiften blir att identifiera och dokumentera okända fartyg, stödja bordningsstyrkan samt upprätta samband.
Att helikopter 15 nu finns på afrikas horn samtidigt som helikopter 16 är baserade på Marmal basen i Afghanistan innebär att Försvarsmakten snart har helikoptrar i två olika internationella insatser samtidigt.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Tore 22 mars 2013 14:56

    Jag kommer ihåg att det producerades en ganska häftig video på youtube från den förra helikopterinsatsen med HMS Carlskorna.
    .
    Kan vi få något liknande från denna insatsen? Hade varit härligt.

    //Tore

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *