På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

End of Tour och Start of Tour

FVI Sekreterare

Den operativa delen av insatsen för sjuktransporter inom RC N i Afghanistan med SAE ISAF MEDEVAC har avslutats. SAE har då upprätthållit beredskap och genomfört så kallad taktisk medevac kontinuerligt i nästan två år, insatsen inleddes 2 april 2011. Vi har både varit och känt oss efterfrågade då vi fyllt en viktig roll i ISAF sjukvårdskedja. Vår specialkompetens har varit kvalificerad vård under transport. En mycket stimulerande och givande, men samtidigt krävande, insats har nått sitt slutskede. Vi genomförde in alles 82 uppdrag från hämtningsplatser vid de olika sjukvårdsfaciliteterna i hela RC N stora område och transport till koalitionens sjukhus här på Camp Marmal och det närbelägna afghanska sjukhuset. Vi kunde ha genomfört mångfalt fler uppdrag om behovet funnits, men lyckligtvis var det inte så.

SAE Mission Support Element kunde efter avgång ur beredskap anmäla att Silverfox nått End of Tour till ledningscellen Patient Evacuation Coordination Cell (PECC). På efterföljande morgongenomgång vid RC N stab visades SAE status som röd på den ordinarie statusbilden över sjukvårdsenheterna.

Avgången ur beredskap var också inledningen på den slutliga avvecklingen som bland annat omfattar att göra helikoptrarna klara för flygtransport hem och packa materiel som använts under insatsen. Ganska snart var våra bägge HKP10B avbladade och uppställda bredvid varandra i hangaren. Rotorbladen tvättades och lades i sina lådor som används vid transporter. Parallellt med detta avrustade de som först skulle resa hemåt. Planeringen för avvecklingen har pågått under lång tid för att säkerställa ett bra genomförande.

 

Nedmontering av helikoptrarna (Foto Calle, Hkpflj)

Nedmontering av helikoptrarna (Foto Calle, Hkpflj)

Vid en högtidlig ceremoni uppmärksammades insatsslutet för SAE ISAF MEDEVAC och uppstarten för SAE ISAF UH-60. Ceremonin leddes av kontingentschefen Överste Michael Claesson med närvaro av Överbefälhavaren och en stor mängd inbjudna gäster från RC N ledning och förband. Känslan av värdighet var stor, för avgående förband innebar det en tydlig markering av det operativa slutet samtidigt som pågående förband tog ett stort kliv framåt mot sina uppgifter. Under ceremonin medaljerades elva medarbetare ur SAE ISAF MEDEVAC med NATO Non Article 5 medalj.

Ceremoni3

Ceremoni vid förbandsbytet (Foto Calle, Hkpflj)

Efter omfattande förberedelser i form av utbildningar av tekniker och piloter i USA, leverans av helikoptersystemet, utbildning på sambands och ledningssystem, repetition av grundläggande soldatutbildningar, förbandsövningar och mycket mer är nu förbandet SAE ISAF UH-60, callsign ”ICEPAC” på plats i insatsområdet. De senaste veckorna har förbandet växt upp personellt och materiellt.

Under ett handfast mentorskap från avgående ”SILVERFOX” har vi på ett bra sätt kommit in i miljön och arbetsrutinerna. Nu återstår den sista finslipningen innan vi övertar uppgiften att hålla beredskap för MEDEVAC här i RC N. Våra förberedelser har i huvudsak omfattat en ”inprocessning” i form grundläggande genomgångar för att kunna verka i insatsområdet.

Övriga insatsförberedelser har varit att kontrollera och prova materielen allt ifrån personlig färdighetshantering av egen utrustning till kontrollflygning av våra fyra helikopter 16. Avseende sambands och ledningssystem har förbandet nu även kompletterat ledningsplatsen med de ledningssystem som används för HKP16.

För förbandsledningen har en viktig del varit att i samverkan med RC N stab formulera detaljerna kring de kommande uppgifterna till förbandet. Samverkan med övriga helikopterenheter på Camp Marmal, främst amerikanska och tyska har även inletts. Vi känner att vi är på rätt väg för att kunna lösa våra uppgifter enligt liggande tidsplan och ser fram emot att komma igång.

Hangar

Helikopterbyte pågår i SAE hangar på basen.

Med hälsningar till alla er därhemma!

 

Ulf Bohman                                                              Lars Eklind

CO SAE ISAF MEDEVAC                                         CO SAE ISAF UH-60

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

 • Björn 22 mars 2013 12:24

  En stor eloge till alla er som på något sätt varit med och arbetat med eller i SAE ISAF MEDEVAC. Ni har gjort ett viktigt och mycket bra arbete och därigenom bäddat för SAE ISAF UH-60 vilka jag är övertygad om kommer att fortsätta att leverera.

 • Anders Silwer 24 mars 2013 13:46

  Kamrater

  Vaktombytet på våra MEDEVAC-helikoptrar är en viktig händelse.

  Ett särskilt erkännande till kamraterna på HKP 10 för er insats. Jag har haft förmånen att följa er 'resa' från uppbyggnaden av förbandet till insats. Det var vid ett par tillfällen det inte var självklart att det skulle gå att genomföra insatsen. Hatten av för att ni lyckades enligt plan trots de små resurserna.

  Jag vill samtidigt passa på och önska HKP 16-personalen lycka till i era utmaningar i insatsen. De förberedelser ni gjort uppfattar jag gått bra och på något av rekordtid avseende införande av ett nytt system.

  Anders Silwer
  Insatschef
  Försvarsmakten

 • Nils 26 mars 2013 01:50

  Hur kommer det pågående styrka är benämnd efter helikoptertyp och inte sysselsättning?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *