Efter kurser i Kroatien och på Swedint, obligatorisk utbildning på LSS och insatsspecifik utbildning på Livgardet, så börjar nu allvaret för KS27. På torsdagen den 14 mars startade en av Flygvapnets Tp 84:or från Uppsala, med destination Pristina i Kosovo. Ombord befann sig Försvarsmaktens sista samlade styrkebidrag till KFOR. KS27:s insats markerar således slutet för Sveriges samlade militära insats i Kosovo, men den innebär ingalunda slutet för Sveriges engagemang i landet, endast att fokus ändras från militärt till mer civilt.
På morgonen den 14 mars lämnade ett 60-tal förväntansfulla medarbetare Uppsala med en TP 84, de flesta från LSS, men flera förband finns representerade i KS27, faktiskt finns det representanter från samtliga försvarsgrenar inklusive HKV.
Närmast väntar nu en process där KS27 tar över ansvaret från KS26, den så kallade HOTO perioden. Den perioden handlar i huvudsak om att föregående befattningshavare lämnar över till pågående. Efter de tio dagarna i HOTO:n ska förbandet kunna verka på egen hand.
Vad ska då KS27 göra? I allt väsentligt skall förbandet göra det som tidigare förband gjort de senaste åren, det vill säga, vara KFOR:s ögon och öron i det dagliga livet i Kosovo. Styrkan är sammansatt med två LMT, Liaison and Monitoring Team. Dessa deltar och samverkar dagligen med allt från den Kosovanska allmänheten till lokala politiker, Kosovos polis m.m. LMT leds i sin tur av personalen vid JRD-C HQ. I förbandet ingår naturligtvis också ett NSE. Chef för den svenska styrkan och för JRD-C är överste Mikael Christoffersson, som till vardags är chef för LSS.
Bara för att detta är det sista samlade svenska militära styrkebidraget till KFOR så innebär det inte att det handlar om en nedläggningsinsats. Nej, uppdraget är solklart. JRD-C, där HQ och LMT ingår skall leverera Improved Situational Awareness till insatsens sista dag. Därefter är det NSE:t som stannar kvar ytterligare två och en halv månad för att avsluta insatsen.
Henrik Gebhardt, KS27