På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Halvtid i Mazar Tower

SAE ISAF UH-60

 
 
 Hand over – take over är klar, stafett pinnen överlämnas av Joacim till Patrik. Foto SAE ISAF MEDEVAC

 

Sedan årsskiftet 2011-12 bemannas en av trafikledartjänsterna vid tornet på Mazar-e Sharif flygplats av personal ur Flygvapnet. Befattningen ingår nationellt sett i SAE ISAF MEDEVAC men bedrivs fackmässigt i den tyskledda trafikledningen vid flygplatsen. För närvarande roteras den svenska personalen då Joacim snart har avslutat sin insats och Patrik tar vid för de kommande tre månaderna. Ett stort tack Joacim och lycka till Patrik!

I och med passage av årsskiftet så har denna specifika insats kommit halvvägs enligt nu gällande beslut. Vårt bidrag är mycket uppskattat och arbetet utförs på ett mycket professionellt sätt av de våra. I tornet tjänstgör även tyskar och amerikaner. Mer personal skulle behövas för att förbättra det ansträngda personalläget, gärna svenska enligt våra tyska vänner.

Förutsättningarna för att bedriva trafikledningstjänsten här på plats är annorlunda än på hemmaplan. Det är en omfattande trafik, under 2012 genomfördes det 108 000 rörelser på OAMS med månadsnoteringar på upp mot 12 000. Trafiken är till huvuddelen militär med alla flygslag representerade som stridsflyg, helikoptrar för alla ändamål, transportflyg och UAV-er. Till detta ska läggas den civila trafiken med transportflyg, reguljärtrafik och helikoptrar. Den tekniska utrustningen i tornet är både omodern och begränsad vilket försvårar arbetet. Åtgärder för att utöka hjälpmedlen pågår och på sikt kommer det sprillans nya tornet både att utrustas och tas i drift.

Denna delinsats är ett gott exempel på hur enskilda insatser effektivt kan bidra till att bedriva ISAF´s verksamhet i norra Afghanistan.

Vi vid SAE ISAF MEDEVAC vill önska alla anhöriga, vänner och läsare ett fortsatt mycket Gott 2013! Vi är nu inne på vårt sista kvartal i vår insats med helikopterenheten och flaggan är kvar i topp!

Ulf Bohman CO SAE ISAF MEDEVAC

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

 • Andreas Bengtsson 6 januari 2013 09:41

  Lycka till Patrik och starkt jobbat Joacim!

 • FVI 6 januari 2013 15:47

  Joacim
  Du och dina svenska företrädare tillsammans med tyska och amerikanska flygledare har gjort och gör ett fantastiskt jobb, under förutsättningar vi knappt kan föreställa oss härhemma. Ni möjliggör att den komplexa och omfattande flygverksamhet som opererar vid Camp Marmal kan fortgå. Job well done! Välkommen hem.
  Patrik
  Du har en intressant och spännande tid framför dig. Jag vet efter mina samtal bla annat med Joacim att jobbet är krävande men mycket givande. Jag är övertygad om att du fortsätter på anslagen väg och förvaltar det fina förtroende som dina företrädare byggt upp. Lycka till!
  Micael Bydén

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *