På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kvalitet är ingen destination utan ett sätt att resa

flygvapenbloggen

I ett antal blogginlägg ska jag belysa några grundläggande aspekter på systematiskt kvalitetsarbete och vad det innebär för stabsarbetet inom Produktionsledningens flygavdelning. Utgångspunkt blir en modell som formulerats av professorerna Bergman & Klefsjö som de kallar Offensiv Kvalitetsutveckling. Innebörden av begreppet är just det proaktiva (offensiva) och utveckling (ständig förbättring). Huvudingredienserna är Kunden i fokus, Arbeta i processer, Skapa förutsättningar för delaktighet, Arbeta ständigt med förbättringar och Basera beslut på fakta. Sist men inte minst finns en förutsättning som är absolut nödvändig: Ledningens engagemang. Om inte högste chefen är drivande är oddsen för framgång höga. Krydda med förhållningssättet att se helheten och essensen av några kvalitetsnormer är identifierade. Dessa gemensamma nämnare finns på ett eller annat sätt uttryckta i ISO 9001, SIQs modell, EFQM etc.

I detta inlägg vill jag belysa chefers engagemang och begreppet kund. Inom PROD FLYG har chefen, stf chefen och sektionscheferna varit engagerade att ta fram en ARBO och därtill hörande beskrivning av verksamheten. I arbetet har begreppet kund nämnts flera gånger och med det avser vi helt enkelt de som mottar våra produkter, de vi är till för, de som är anledningen till att vi går till jobbet varje dag. Vid resans början protesterade många mot begreppet kund. ”Vi är militärer, vi har inga kunder!” hördes allt som oftast. De tidigare nämnda professorerna beskriver mer ingående begreppet kund i sin bok ”Kvalitet från behov till användning” och pekar där på en organisations inre kunder. Inom HKV har vi identifierat aktörer som vi på ett eller annat sätt interagerar med, i vissa fall som leverantörer och i andra fall som kunder. Arbetet med att dokumentera denna kartläggning har tidvis upplevts som onödig, ”vi vet ju vad vi gör” har varit ett motargument. I dess enklaste form kan systematiskt kvalitetsarbete sägas vara att beskriva vad och hur vi gör och att sedan göra det såsom vi beskrivit. I insatsverksamhet är det en självklarhet att ha SOP-er dokumenterade och det görs med en självklarhet som aldrig är ifrågasatt. Med samma självklarhet pratas det om kunder när man ingår som en kugge i ett större sammanhang. Vid Libyeninsatsen hördes chefen prata om kunden och vad som efterfrågades. Tämligen ofta överträffade FL01 och FL02 kundens behov och förväntningar vid leverans av bearbetat och förädlat beslutsunderlag i form av spaningsrapporter. Det är precis det som Bergman & Klefsjö definierar som kvalitet: Att tillgodose och helst överträffa kunders behov och förväntningar. Kund definierar de båda lärde männen som Den eller de som vår verksamhet är till för. Här är det viktigt att inse sin roll i det stora sammanhanget. Inom PROD FLYG har vi våra uppgifter och chefen har ett ansvar för att de löses och för att göra det på ett effektivt sätt. I avdelningens ARBO med tillhörande befattnings-/arbetsbeskrivningar har vi talat om vilka våra kunder är och vad vi levererar till dem. När vi så småningom har utvecklat rutiner för att aktivt ta reda på vad kunderna har för behov, uttalade och underförstådda så har vi kommit ytterligare en bit på vägen.

Jag har inte nämnt målet med kvalitetsverksamheten. I det korta perspektivet ska vi skapa förutsättningar för att kunna bli auktoriserade enligt RML vilket innebär att vi bl.a. ska uppfylla kraven i RML V-1C vilket motsvarar ISO9001. I det långa perspektivet ska vi bedriva en effektiv ledning av en rationell och säker produktion av flygstridskrafter. ”Kvalitet är ingen destination utan ett sätt att resa!” Välkomna att ta del av en resa som precis börjat.
/Stefan Ungerth, Kvalitetschef PROD FLYG

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

5 kommentarer

  • Ulrik 15 november 2012 21:53

    Vilka är era kunder?
    Delaktighet, vad, vem får vara det i ert arbeta?
    Vilken kvalite skall ni leverera, vem bestämmer den?
    Chefsengagemang, vem bestämmer vad det innbär?

    • Stefan Ungerth Ulrik 16 november 2012 15:40

      Ulrik!

      Tack för dina frågor!

      Insatsförbanden ska lösa viktiga uppgifter och ledas av INSS, detta innebär att de med lätthet måste kunna läsa och förstå regler och bestämmelser utgivna av oss, således är de våra kunder. Andra produkter vi på PROD FLYG utarbetar har andra mottagare och för dessa produkter är andra organisationer kunder, d.v.s. mottagare av det vi åstadkommer.

      Personal ute på förband, personal inom avdelningen PROD FLYG på HKV och de vi samverkar med får och ska vara delaktiga i arbetet (som ständigt pågår).

      Nivån på kvaliteten i vårt arbete avgör den som efterfrågar det vi gör och resultatet av vårt arbete. Men även alla medarbetare påverkas av kvaliteten i arbetet i form av trivsel, stolthet, erkänsla etc. vilket kan mätas på olika sätt.

      Med chefens engagemang menar jag viljan och förmågan att driva förbättringsarbete på ett systematiskt sätt. Ingen förnekar viljan men den måste vara aktiv; där brister det ibland. Förmågan innebär kunskap och förståelse för kvalitetsarbetets betydelse. Inom PROD FLYG finns både viljan och förmågan hos chefen, stf och DUC-er vilket är en förutsättning för kvalitetsdriven verksamhetsutveckling.

      MVH Stefan Ungerth, Kvalitetschef HKV PROD FLYG

  • The Mighty 15 november 2012 23:50

    Jag tycker att det är intressant att HKV refererar till teorier och verktyg då ni vill påvisa något som ni vill göra bättre. Jag tycker dock inte att ni behöver referera då det helt enkelt räcker att säga VAD ni vill göra och HUR ni tänkt göra det. För mig blir referensen ett försök att förklara eller övertyga genom att antingen få folk att känna att dom inte förstår eller att dom som tycker annorlunda borde tänka om då en "viktig" akademiker sagt si eller så. Tyvärr funkar det inte i detta fall. Den teori du/ni använder är framtagen och använd främst inom produktionsindustrin och där finns helt andra drivkrafter än hos en statlig myndighet. Men om vi antar att teorin är tillämpar så menar inte teorin att engagemang från ledningen är att ta fram en ARBO. Engagemanget är långsiktigt och löper genom hela processen. Kundbegreppet som ni beskriver som svårt att få förståelse för ÄR svårt. Risken är att man menar att en befattning eller funktion är en kund och då skapar en misstro att "kunden" alltid har rätt? Eller är det tanken? Blir kvalitén bättre dagens Försvarsmakt om chefen/kunden styr ännu tydligare?
    Jag spekulerar lite men av erfarenhet vet jag att tydlig argumentation ofta kommer att behov som inte blivit tillgodosedda.

  • Dr Blå 23 november 2012 23:37

    Det var länge sedan jag läste ett inlägg som var så mycket "bla bla" och så lite "följ mig"!

    / Dr Blå

  • Inspector No 6 december 2012 15:36

    Mina Herrar

    Jag upphör aldrig att förvånas över den grottmänniskoliknande inställningen till kvalitet och kvalitetsarbete man ofta stöter på inom stora delar av försvarsmakten.

    Jag tycker kvalitetschefen beskriver ämnet på ett utmärkt vis.
    Kvalitet är inte ett självendamål, utan en effektiv väg framåt mot verksamhetens faktiska verksamhetsmål. Varför vissa misslyckas att inse detta är en gåta.

    Hur många gånger har inte villfarelsen förts fram att ISO 9001 etc. bara och endast skulle vara riktad och effektiv mot en "klassisk tillverkningssverksamhet" (vad nu det är?)?
    Genomgående brukar vara att denna åsikt närs av personer som varken har utbildning, medveten erfarenhet, intresse eller kunskap i ämnet.
    Vanligtvis brukar det vara en framgångsfaktor att ha en ödmjuk inställning till områden man saknar tillräcklig kunskap om, men detta gäller uppenbarligen inte för "kvalitet". Där anser sig alla vara experter.

    Kör på Stefan, fortsätt att spotta på stenen, även om det kan vara en otacksam uppgift.

    /Inspector No

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *