På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fokusområden

flygvapenbloggen

I ett tidigare inlägg (6/11) berättar Peter Cauwenbergh om den pågående basrelaterade ”SÖBen” (Särskild Övning Befäl), en flygbasfältövning. Jag träffade övningsdeltagarna på en vintrig Vidselbas under onsdagen. Övningen, i den form den genomförs, är unik i sitt slag. Jag kan inte påminna mig att ha sett en så bred uppslutning av baskompetenser på ett och samma ställe. Det sänder mycket positiva signaler till mig som Flygtaktisk chef (FTCH). Bas- och ledningsområdet är två av de fokusområden som definierats inom ramen för FVUP 2012-2013 (Flygvapnets Utvecklingsplan). Det är uppenbart att vi har ett behov av återtagande av förmågor inom ramen för dessa områden.

Vintern har kommit!

Efter en inledande diskussion, rörande ledningsmetoder, med några av krigsförbandscheferna fick jag delta i pågående gruppdiskussioner. De rörde i första hand övningsverksamhet, krigsplanläggning och ledning i ett vidare begrepp. Här fick jag en rad intressanta, nyttiga och för mig viktiga kommentarer och rekommendationer om var vi står och vad vi behöver fokusera på. Några nedslag:

–          Att tydliggöra FTCH taktiska idé och viljeinriktning är viktig för att krigsförbanden skall kunna driva verksamheten framåt i en gemensam riktning.

–          Målsättningar i kommande övningar måste koordineras och ambitionen måste vara realistisk, med tydlig hänsyn tagen till nuvarande förmåga och utbildningsståndpunkt. Det är bättre att ta små, väldefinierade steg i vald riktning än att ”gapa efter för mycket”.

–          Flygstridskraften som helhet måste övas i en relevant miljö dvs alla funktioner behöver övas och prövas. Igen, anpassad ambition krävs.

–          Strävan skall vara att ledning av vår verksamhet sker så lika som möjligt idag, i normal fredsverksamhet, som i morgon i förhöjd beredskap eller kris.

–          Övningsverksamheten skall följas upp med nödvändig krigsplanläggning.

Foto: Johan Brolin/F21

Jag ser fram emot att få ta del av kommentarer, slutsatser och rekommendationer från denna flygbasfältövning. De kommer att utgöra viktiga ingångsvärden för vårt fortsatta arbete att utveckla bas- och ledningsfunktionerna. Inte minst kommer underlaget att ge vägledning för att vi skall skapa realistiska målsättningar i våra kommande övningar.

Micael Bydén/ Flygtaktisk chef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

  • Jimmy 8 november 2012 16:45

    Hej! Har ni nu återgått till att ha skydd genom spridning på baserna, Är väll bara Vidsel, Jokkmokk, Ärna, Hagshult och Visby som har kvar den förmågan ? Eller kommer ni att bygga om baserna/bygga betonghangarer som de flesta i europa och NATO kör med ?Tacksam för svar

    //Jimmy.

  • Tomas Siverstig 11 november 2012 19:53

    Hej Jimmy
    Flygvapnet har genom flygtaktiskstab (FTS) arbetat med denna fråga kopplat mot skydd av flygbas. Vi arbetar med de här frågorna kontinuerligt, men det behöver inte betyda att vi återgår till BAS-90.
    En hel del är omgärdat av sekretess och kan inte beröras här.
    För att på ett strukturerat sätt kunna fokusera på skydd av flygbaser i det korta perspektivet, har vi startat upp en studie, som beskrivs i FVUP enligt följande:
    Studien skydd av flyg- och helikopterbaser
    Med start hösten 2011 genomförs en tvåårig studie med syftet att föreslå förbättringar med sikte mot 2017/2020 inom området skydd. Studiens uppgift är att skapa resurseffektiva koncept för att skydda flyg- och helikopterbaser samt strilanläggningar i alla beredskapsnivåer. Studien skall undersöka teknik och taktik för att skydda baser och anläggningar, samt ge förslag på förbandsutveckling inklusive förslag på materielutveckling och organisation. Studien omfattar huvudsakligen delområdena skydd mot säkerhetshot, skydd mot markhot, skydd mot lufthot samt skydd mot olyckor/händelser. Studien berör i huvudsak förbandstyperna Flygbasbataljon, Strilbataljon, Hemvärnsbataljon och Luftvärnsbataljon i insatsorganisationen. Studien berör basorganisationen bland annat avseende säkerhets, fortifikations-, och sjukvårdstjänst samt ledningsförhållanden. Studien kommer troligen att inriktas mot prioriterade delområden under andra halvan av 2012.
    Hoppas det gav tillräckligt svar på din fråga!
    Mj Tomas Siverstig
    FTS A3

  • Jimmy 12 november 2012 01:52

    Jaa förstår att det är mycket sekretess runt sånt här. Tack för svaret iaf och kul att höra att det pågår saker när det gäller ämnet flygbaser.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *