På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Besök vid övning VOLCANEX – Frankrike

FVC

Den 23 oktober samordnade FTS ett informellt besök vid övningen VOLCANEX. Detta genomfördes inom ramen för det samarbetet med European Air Group (EAG)[1].  Besöket gick till flygbasen VOUZIERS som ligger någon mil öster om REIMS och är en f d NATO förstärkningsbas och används numera som en övningsbas.  Bansystemet är delvis intakt och en rullbana om 1200x40m gjordes fullt operabel inför övningen så att den kunde användas av transportflyg och helikopter.

Syftet med besöket var att få en bild av hur man upprättar och opererar en Deployable Operating Base (DOB) med fokus på Force Protection (FP), samt att besöka svenska enheter på plats. Besöksdeltagare var C FTS, Stf C FömedC, C 1.Flygbasbataljon, C TU BAS, C 25.Flygbaskompaniet samt undertecknad.

Besöket inleddes med en genomgång av Stf C DOB, därefter genomfördes en rundvandring i FP staben DOB. Här rönte det svenska tekniska övervakningssystemet flygplats (TÖF) stor uppskattning för sin förmåga att ytövervaka med sina kameror. Systemet ingår i flygbassäkerhetsplutonen. Efter genomgångarna vid DOB, fick vi information om logistikkonceptet och en kort rundvandring vid Combined Air Terminal Operations (CATO).

Vi fick även en mycket bra genomgång samt förevisning från deltagarna vid FömedC . Vi fick se hela sjukvårdskedjan från ROLE 1 till avtransport med C130. Besöket avslutades med en genomgång av JFACC där även våra två observatörer från FTS mötte upp.

Foto Anders Persson/C FTS

Flygvapnet deltog med två observatörer ur FTS i JFACC, en flygbassäkerhetspluton som bestod av personal från både 1. och 2. Flygbasbataljon, personal som ingick i FP staben, R3 personal med ammunitionsröjningsförmåga, logistikpersonal samt personal från flygterminalpluton. Förutom deltagarna från flygvapnet deltog även FömedC med sjukvårdspersonal både i staber och AE-team samt UndsäkC som deltog med 2 observatörer.

Eftersom vi var på historisk mark stannade vi på hemvägen till vid minnesmonumenten över första världskrigets slagfält vid Verdun. Man blir ödmjuk när man inser hur många människor som offrat sina liv för att Europa skall leva i frihet…

Foto Anders Persson/C FTS

Vi fick många och goda erfarenheter med oss hem och ännu en gång kände vi stolthet över vad vårt Flygvapen och Försvarsmakt presterar i så många olika områden.

Sist men inte minst tack till vår besöksmottagare Roger Bökman 1. Flygbasbataljon F 17.

Mj Tomas Siverstig/ FTS A3 samt POC FP EAG

 

Allmänt om övningen:

Övningen VOLCANEX 2012 genomfördes 2012-10-09–26 av EAG på VOUZIERS Air Base i Frankrike. Övningen samplaneras med övningarna BAPEX 12 och AIREX 12 till en enda övning.

BAPEX och AIREX genomförs i grunden av franska flygvapnet i samverkan med Storbritannien och dessa är i sin tur samplanerade med övningen SOUTHERN MISTRAL.

Huvudsyftet med övningen VOLCANEX är att utveckla interoperabilitet mellan deltagande länders förband. 2012 ligger fokus på Force Protection , logistik, AERO MEDEVAC (med både helikoptrar och transportflyg) samt SIS.

AIREX är en fransk övning för ledning av flygstridskrafter (LIVEX) som genomförs en gång/år. Syftet är att öva ledningsnivå 1 vilket innebär 50-80 starter med enskilt flygplan/dag. En rörlig flygvapenstab (JFACC) om ca 125 personer (exklusive samverkansofficerare från deltagande divisioner). Man övar en fullständig Targeting Process inklusive Battle Damage Assessment (BDA). Man övar Weaponeering  och det amerikanska systemet för Collateral Damage Estimation (CDE). Man övar också taktiska flygtransporter i fientlig miljö, Joint Personnel Recovery (JPR) och Medical evacuation (Medevac) med både flygplan och helikopter. Man övar luftvärnets samverkan med flygstridskrafter i luftsförsvarsroll. JFACC bemannas huvudsakligen av Frankrike och Storbritannien, men ca 30 rader är öppna för övriga deltagande nationer.

BAPEX är en fransk basövning som genomförs vart tredje år. Syftet är att öva upprättande av en DOB med 1000 personer på flygbasen VOUZIERS från en Airport of Debarkation (APOD) i ST DIZIERS.

MISTRAL är en fransk-brittisk övning som 2012 har fokus på Non Combatant Evacuation Operations (NEO) samt byggande av en DOB.

Utöver Sverige deltar flygvapenförband från bland annat Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Norge, Spanien, Storbritannien och Tyskland.

[1] För mer information gällande EAG se deras hemsida euroairgroup.org

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *