På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

JAS 39 i Ungern

Svensson Johan

I förra veckan hade jag förmånen att få deltaga i Joint Steering Committee med våra Ungerska Gripen partners. Mötet leddes från svensk sida av FXM med deltagare från både FMV och FM. Ungrarna har en bra tillgänglighet och en flygtidsproduktion som svarar mot deras ambition. De första flygplans individerna har nu passerat 800 flygtimmar och är nu på tillsyn i Sverige. Under mötet diskuterades också ytterligare möjligheter för strategiskt sammarbete mellan Sverige och Ungern.

Vi fick också möjlighet att besöka basen i Kecskemet där Gripen är stationerade och där träffa den svenska supportgruppen som består av 5 personer från Försvarsmakten (varav en inlånad från FMV). Gruppen utgör en mycket viktig del i vårt stöd till ungrarna och röner stor uppskattning från det ungerska flygvapnet. Bra reklam för Flygvapnet !

//Johan S

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

5 kommentarer

 • jan-olov holm 13 september 2012 18:22

  På vilket sätt ökar detta vår operativa förmåga i försvaret av Sverige?
  Behövs inte de 5 i supportgruppen bättre i Sverige?
  Jag har förstått att vi har många brister bla inom flygtekniker?

  Är det inte bättre att ni lägger er tid i Sverige och säkerställer operativa flygplan i Sverige än i Ungern?

  Sverige först.

  /kn jan-olov holm hv befäl

  • Svensson Johan jan-olov holm 14 september 2012 09:03

   Jan-Olov,

   dina frågor är berättigade och måste sättas in i ett större sammanhang.

   Det är så att genom att ha flera länder som opererar JAS 39 så kommer flera operatörer att dela kostnaderna för vidmakthållandet. Detta i sin tur leder till att våra kostnader i Flygvapnet/Försvarsmakten blir lägre vilket i sin tur innebär att pengar kan frigöras för att öka den operativa effekten.
   Så summan av kardemumman är faktiskt att det ökar Försvarsmaktens effekt inom de ekonomiska ramar som statsmakterna tilldelar.
   Det finns givetvis även en gräns för hur mycket stöd vi kan ge till andra länder och samtidigt vidmakthålla för förmåga och egna återväxt.. Sen skall vi bli ännu bättre att dimensionera och bemanna supportgrupperna så att vi minimerar antalet officerare med flygteknisk bakgrund.

   PS kör hårt med det östgötska hemvärnet - ni utgör en viktig resurs för skydd av bla Flygvapnet ! DS

   //Johan Svensson, C PROD FLYG

  • Mats jan-olov holm 14 september 2012 15:59

   5 anställda i Ungern? Det är väl ingenting mot hela Såtenäs (minus transporten) med 2-3 divisioner som inte ingår i insatsförsvaret..?

 • jan-olov holm 15 september 2012 19:42

  Tack för uppmuntrande kommentar och vi tar den uppgiften inom östgöta hv att skydda flygvapnet:-)

  jag följer och förstår ditt resonemang som ofta framhävs.
  Problemet är att läsa av om detta verkligen har hänt eller kommer att hända.
  För att göra detta måste man faktisk plocka fram avtalen mellan FMV och SAAB och se om priset verkligen sjunkit .

  Anser du att de har det eller ej efter ha läst dem?
  Om det kan påvisas att de är så jag då kan det kanske motiveras men kom ihåg produktionsbortfallet och alternativ användningen av resurserna -vad kunde de ha gjort istället.

  Jag skuller önska vi gör direkta åtgärder vi kan läsa av och inte indirekta som vi hoppas/tror/önska skall inträffa.

  Vi måste kraftsamla och fokusera Sverige nu enl in bestämda uppfattning mht kapacitetsutvecklin,övn vsh omfattning och profil samt tydlig viljeinriktning i praktisk handling på Makarovs karta som jag förutsätter att du tagit del av.

  Slutligen hoppas jag verkligen att Ungern betalar våra kostnader både lön /rese och uppehållskostnaderna vilket för övrigt gäller Tjeckien,Thailand och Sydafrika med.
  Gör det de ja eller nej?

  kn Jan-olov Holm

 • J.K Nilsson 15 september 2012 21:20

  Fast Jan Salestrand sa att det inte finns någon möjlighet att Försvarsmakten får ta del av de intäkter som vår export generar sedan FXM bildades.

  Jag undrar om exporten som Tjeckien, Ungern och numer Thailand betalar för går in i statskassan via FXM istället för till FMV som det var förr.

  J.K Nilsson

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *