På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Bemanningsarbetet

Svensson Johan

Flygare !

Bemanningsarbetet är avslutat och Flygvapnets personal har fått sina erbjudanden.

Med årets omstrukturering tar Flygvapnet ytterligare ett steg i reformeringen till det tillgängliga försvar som riksdag och regering har fattat beslut om. I praktiken innebär det att Försvarsmakten går från att vara en utpräglad utbildningsorganisation för värnpliktiga till fokus på krigsförband med soldater som stannar kvar i flera år och som kan utföra uppgifter som inte värnpliktiga kunde. En stödjande basorganisation behövs fortfarande men i organisation 2013 har Försvarsmakten minskat antalet befattningar som till exempel servicemän och hantverkare vid övnings- och skjutfält.

Omstruktureringen innebär också att införandet av ett tvåbefälssystem fullföljs. Fler än fyra tusen befattningar för specialistofficerare är nu bemannade, i huvudsak med yrkesofficerare som är utbildade i tidigare befälsordningar.

På de fem flygvapenförbanden har 3.147 medarbetare hanterats under bemanningsarbetet. När arbetet avslutades kan vi konstatera att vi hittintills lyckats matcha alla utom två civila medarbetare mot befattningar i FM ORG -13. Vi har även i mycket stor utsräckning lyckats matcha medarbetarnas önskemål om framtida arbetsort mot Flygvapntes behov. Av de dryga 3.000 medarbetarna är det cirka 75 stycken som får ett erbjudande om en annan arbetsort än nuvarande. Av dessa är det cirka hälften där arbetstagarens och organisationens önskemål sammanfaller. Några får dock ett erbjudande som innebär byte av arbetsort. Viktigt är dock att understryka att dessa medarbetares kompetens fortsatt behövs i Försvarsmakten, men nu på en annan ort.

En stor fördel med det genomförda arbetet är även att vi nu har en mycket bra överblick om var vi i Flygvapnet har våra komptenser och våra vakanser. Detta innebär att vi nu kan börja planera för vakansrekrytering och utbildning för att nå uppsatta mål för IO 14.

Vi vill avslutningsvis framhålla det goda arbete som gjorts av förbanden genom förbandscheferna, de lokala omstruktureringsledarna och HR-personalen. Utan Era goda förberedelser och hårda arbete hade detta utfall inte varit möjligt. Vi vill även passa på att tacka berörda ATO för konstruktiv och nära dialog under arbetet.

Vår förhoppning är nu att Ni alla accepterar Era erbjudanden och är med Flygvapnet (och för några av Er i övriga delar av Försvarsmakten) in i framtiden.

Micael Bydén                                                          Johan Svensson
Flygtaktisk chef/FVI                                            Chef PROD FLYG

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

 • The Mighty 9 september 2012 17:56

  TAck snälla chefen.
  Det glädjer mig att det i Flygvapnet fungerat precis som ni i ledningen planerat för. Jag förstår att det beror på all den goda kontakt HKV har haft med förbanden och den kvalitetsäkring som sedan skett på förbandsnivå för att säkra att inga "pinsamheter" skett. Kanske får FV ta ledningen i nästa omstrukturering då de övriga arenorna verkar haft svårt att dels förankra omstruktureringen hos sin personal och dels uppnått effekter den 6 september som personalen inte direkt räknat med. Jag tycker också att två personer som blir av med jobbet i en kår av tusentals människor är bra jobbat. Synd om dom men överlag har omstrutureningsledaren....förlåt den nuvarande omstruktureringsledaren lyckats att placera rätt FV officerare (OF och OR) på rätt plats.
  Jag känner mig bra påklädd att som officer nästa vecka förklara precis vad detta innebär för den enskilde och att vi verkligen har kolla på vem som ska göra och i vilket syfte.
  Jag liksom du kände mig tvingad att skriva och berömma den person och personal som verkligen lyckats väl i sin befattning.
  Än en gång. Bra gjort!

 • Torbjörn Edberg 10 september 2012 19:39

  Intressant! Vad har brister då? Hur många hkp och jas tekniker saknas?

  • Svensson Johan Torbjörn Edberg 11 september 2012 17:51

   Torbjörn,

   självklart är det så att vi fortfarande har stora brister inom viktiga personalfunktioner som tex flygtekniker, men även inom andra områden som helikopterpiloter, underrättelsepersonal, flygstridsledare och luftbevakare för att nämna några. De senare årens satsningar inom "stril-området" resp helikoptertekniker-området har dock glädjande gett ett bättre läge men det är inte ett resultat av bemanningsarbetet. Däremot kommer bemanningsarbetet att leda till ett bättre läge inom underrättelseområdet vilket är bra.

   Vi kan dock konstatera att vi måste fortsätta arbetet med att fylla upp organisationen med kompetenta medarbetare - här finns många utmaningar, inte minst rörande rekrytering.

   /Johan S

 • Dr Blå 11 september 2012 22:09

  Lägg av med skitsnacket!

  Se er omkring! Hur många ler på jobbet?
  Ska bli kul att botanisera i MFO-utredningens (heter den så?) kalla resultat...

  Hurra?

  Nej!

  Dr Blå

 • Drabbad 15 september 2012 19:44

  Själv har jag fått byta befattning mot en befattning som jag ej har kompetens för, samtidigt som jag har blivit ersatt av en som ej har samma kompetens som mig mot den befattning som jag har i dag. Det enda jag har fått som förklaring är att man har räddat X antal som ej hade någon befattning. Hade varit befogat att få en utförligare förklaring! Vart är vi på väg?

 • Svenne 15 september 2012 20:00

  Drabbad,förstår din frustation men det är FM i ett nötskal. Det som man normalt förknippar med ett gott ledarskap är en rak kommunikation, vilket ej förekommer i dagens FM. Beklaglit! Alla gömmer sig bakom någon annans bveslut......

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *