På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Händelserik vecka hemma och borta.

FVI Sekreterare

Jag har en händelserik vecka bakom mig fylld av nya intryck, givande möten och personlig utveckling. Det är en av de största fördelarna med mitt jobb, att få träffa många medarbetare och kollegor från när och fjärran och att ingen dag är den andra lik.

Förra helgen hade jag förmånen att för första gången besöka Slovakien. På agendan stod möte med flygvapencheferna för Slovakien, Tjeckien, Ungern, Polen och Österrike samt Slovak International Air Fest – SIAF 2012, vilken genomfördes på Sliac flygplats. Med mig på resan hade jag C F 7, överste Ingela Mathiasson vars personal var på plats i Sliac under helgens två flygdagar.

Högtidlig invigning av flygdagarna i Sliac. Foto: John Lidman

 

Såväl flyguppvisningen som static display av JAS 39 C/D rönte stort intresse. F 7 personal bidrog med sitt engagemang och positiva framtoning till att profilera vårt flygvapen på bästa sätt. Redan tidigt på lördag förmiddag strömmade flygentusiasterna till och sammanlagt räknade arrangörena med över 120 000 besökare över de två dagarna!

Flygfest i Slovakien, JAS 39 på static var välbesökt. Foto: John Lidman

 

Kn Henric Holm startar för en hisnande och mycket uppskattad uppvisning.
Foto: John Lidman

 

Väl tillbaka i Sverige gick färden norrut till F 21 och besök av NOAM 2012. På tisdagen arrangerade förbandet en besöksdag för deltagande länders chefer. I övningen ingick totalt 65 flygplan med personal från USA, Storbritannien, Schweiz, Danmark, Finland och Sverige. F 21 med förbandschef Öv Fredrik Bergman i spetsen genomförde ett mycket bra besöksprogram som visade på de goda förutsättningar som finns i norr både vad avser såväl övningsområde som crossboarder training. Gästerna fick ta del av bl.a. genomgångar av övningsupplägg och syfte, studiebesök på division, kompani och CRC samt flygplanförevisning JAS 39.

C F 21 med gäster under besöksdag NOAM 2012. Foto: Johan Brolin.

Mässen på F 21 har under en längre tid varit stängd, men är nu åter öppen för fika och lunch. Foto: Johan Brolin.

 

Efter lunchen hade vi förmånen att följa en s.k. sortie debrief efter genomfört övningspass. Det var minst sagt inspirerande och lärorikt; både att få en inblick i övningens genomförande samt att få ta del av all den samlade kompetens som fanns i rummet. Interaktionen mellan de olika ländernas personal var mycket god.

Inspirerande sortie debrief efter förmiddagens övningsomgång tillsammans med LtGen ”Tom” Jones, Vice Commander U.S. Air Forces in Europe och Air Vice-Marshal Stuart Atha, Commander RAF Air Command No 1 Group. Foto: Louise Levin.

Jag är imponerad och stolt över att vi har förmågan att planera och genomföra en internationell övning till denna nivå.

Resterande del av den gångna veckan har jag ägnat mig åt att fördjupa min kunskap om JAS 39 systemet, detta under ledning  1. Div på F 7. Har haft möjligheten att träffa många av F7 medarbetare och diskutera aktuella frågor med dem. Icke överraskande har många av samtalen kommit att handla om bemanningarbetet för FM ORG13 och resultatet av detta som presenterades i torsdags.

Micael Bydén/FVI

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *