Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapnet över Almedalen

FVI Sekreterare

 

Bild ifrån folkvimlet, foto Ulf Lindgren

Tidigare idag fick jag följande sms:

”Klockan är 11.46. En rote JAS 39 Gripen passerar över centrala Visby, alla stannar och tittar upp i luften. Flygvapnet är med i Almedalen, kanonbra.”

Närvaron av två stycken Jas 39 Gripen som passerade i närheten över Visby var inte en del av Försvarsmaktens aktiviteter kopplat till Almedalsveckan. Däremot var den ett tydligt och bra exempel på den verksamhet som Flygvapnet genomför på daglig basis över Östersjön. Visbybasen utgör här en naturlig plats att nyttja mellan flygpassen för att klargöra flygplanen inför ytterligare uppdrag över Östersjön eller inför hemflygning till någon av våra huvudbaser. Bevekelsegrunden för beslutet att landa på basen hade med andra ord inte med Almedalsveckan att göra.

Det är lätt att glömma bort den nationella insatsverksamhet som genomförs dygnet runt, året om och som incidentroten är en del av. Det är också lätt att ta den för givet.

Bli inte förvånad om siluetten av två Gripar och bullret av dessa ger sig tillkänna igen över Visby de närmaste dagarna. Det skulle vara helt naturligt och ett exempel på det som Försvarmakten representerar: Lätt tillgängliga förband i hög beredskap.

Micael Bydén/ Flygtaktisk Chef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

 • janolov 5 juli 2012 19:33

  Tack för att ni upprätthåller incidentberedskapen årent runt dygnet runt.
  Bra att du klargör.

  ja det är lätt att glömma bort det dagliga vi gör på hemmaplan .

  Skickar genom dig en tacksam hälsning till den personal som genomför detta

  Kn jan-olov Holm hv befäl

 • Martin Malmborg 7 juli 2012 10:28

  Det är lätt att glömma bort att Flygvapnet består av mer än JAS 39 Gripen.
  Ja Flygvapnet har varit representerat i Almedalen mellan den 1/7 till 5/7 genom att ha en Hkp 15 ombord på HMS Carlskrona.
  Detta har varit mycket uppskattat och gjort stort genomslag för Försvarsmakten dock så bullrades det inte lika mycket, vilket ibland kan var en fördel.
  Vi inom Helikopter sammarbetar med såväl Marinen som Armén och ser oss som en del av ett större sammanhang.
  Om Flygvapnets medverkan i Almedalen går att läsa på Marinboggen.

  Mj Martin Malmborg
  C 31 div Ronneby

  • Strangen Martin Malmborg 8 juli 2012 14:19

   Ett bra och viktigt inlägg Martin. Precis som er och HMS' Ckr medverkan på Gotland. Tack för ett bra jobb. Helikoptrarna bygger tillsammans med övriga delar av FV ett FV att vara stolt över. Här står vi alla sida vid sida och bidrar med olika förmågor, alla lika viktiga i sina områden.
   Jag anser att regeringens nyligen tagna beslut om en kommande insats i Aden visar på att FV består av delar som är mycket viktiga för hela FM.
   Väl mött efter en välförtjänt semester då vi tillsammans påbörjar förberedelser inför en ny insats, ME03.
   Ha en skön sommar och kom ihåg ta hand om det viktigaste, de nära och kära.
   Mvh Stefan Stragnefeldt Flygchef Hkpflj

  • Magnus Martin Malmborg 11 juli 2012 12:32

   Varför publicerades det inlägget bara på Marinbloggen och inte här på Flygvapenbloggen? Fick ni inte, eller ville ni inte?

   Det är kanske inte enbart 39ornas fel om folk får uppfattningen att FV bara består av spetsflyg...

 • Karl F 11 juli 2012 15:12

  @ Martin Malmborg, du skriver att ni inom Helikopter samarbetar med såväl Marinen som Armen. Jag trodde att det var det Flygvapnet fanns till för, att stöda de förband vi har på ytan d.v.s på sjö och mark, militära och eller civila.
  Tycker det är viktigt att viktigt att ha detta med sig i debatten då vår ÖB pratar i termer av att lägga ner hela truppslag eller Försvarsmaktsdelar på grund av den rådande ekonomisa situationen.
  Med detta vill jag säga att varje neddragning inom Flygvapnet kommer att slå hårt mot det stöd som Armen och Marinen behöver. Dagligen flyger Försvarsmaktens TP 84 och C-17 till och inom krigszon för att stöda egna eller andra nationers trupp på ytan.

 • Dr Blå 18 juli 2012 03:13

  Martin M!
  Ditt budskap drunknar i din mix av små och stora bokstäver...som min gamla språklärare skulle påpekat!

  Och att vara chef över 31 stycken divisioner är inte dåligt det heller.

  Övrigt. Bra att påpeka att flygvapnet består av flaxande OCH fasta vingar!

  Dr Blå

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *