Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Tillskott

Svensson Johan

Under den gångna veckan har jag varit på F7/Såtenäs där jag har haft möjligheten att mer ingående sätta mig in i JAS 39 systemet. För mig är det nödvändigt att ha insikt och förståelse för systemet, inte minst mot bakgrund att jag har att leda de förband som opererar JAS 39.

I torsdags inträffade det unika att två flygkurser vid F7 avslutades  samtidigt och som jag fick förmånen att vara med att uppmärksamma. Vid lunchtid genomfördes en enklare
ceremoni vid 2.Division för en svensk utbildningsomgång där åtta elever under de senaste tio månaderna genomfört Conversion Training (CT) och den första delen av Combat
Readiness Training  (CRT).
CT kan jämföras med vad vi tidigare benämnde som TIS – Typinflygningsskede och CRT kan jämföras med GFSU/FFSU – Grundläggande- och Fortsatt Flygslagsutbildning.  Jo då, jag inser att jag börjar bli gammal då jag refererar till begrepp som hör till en svunnen tid. Se det som en service till andra ”gamlingar” som läser FV Bloggen. De influgna piloterna tar nu steget ut till våra insatsdivisioner där de fortsätter sin fortsatta CRT.

Senare på eftermiddagen genomfördes en motsvarande ceremoni vid 1.Division. Där avslutades CT för fyra stycken piloter ur det thailändska flygvapnet. Denna kurs har genomförts inom ramen för det åtagande som Flygvapnet för export av Gripen till Thailand. Eleverna har under 11 hektiska veckor bland annat genomfört grundläggande teoriutbildning, simulatorflygning samt flygutbildning som tagit dem fram till att flyga Gripens C-version på egen hand. Detta var den tredje utbildningsomgången för Thailand och innebär att vi har försett Royal Thai Air Force med 14 stycken Gripenpiloter.

Efter att själv ha fått ta del av den utbildning som genomförs vid F7 kan jag konstatera att vi har ett stridsflygsystem och en utbildning som håller mycket hög klass. Utbildningen baseras på många års erfarenheter och den utvecklas kontinuerligt. Den är i första hand utvecklad för våra egna behov och mot våra egna krav. Den fyller också väl de krav som andra nationers flygvapen ställer och den är högt respekterad.

Till personalen vid F7: Tack för en mycket intressant och givande vecka och tack för ert jobb som lett fram till leverans av piloter såväl för vårt nationella behov som till Thailands Flygvapen. Job well done!

Micael Bydén/ Flygtaktisk chef

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *