Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Flygvapenfrivilliga 50 år

FVI Sekreterare

Idag, lördag den 16 juni, firar Flygvapenfrivilliga 50 år med en Jubileumsdag på F 7 Såtenäs där jag har den stora äran att närvara.

Flygvapenfrivilliga har sitt ursprung från krigsåren då frivillig personal organiserades till att bedriva luftbevakningstjänst. Personalen utgjordes av folk som inte hade en ordinarie uppgift i Försvaret och den optiska bevakningen skedde i huvudsak från primitiva luftbevakningstorn utmed landets gränser. 1962 bildades Flygvapenföreningarnas Riksförbund (FVRF), som idag går under namnet Flygvapenfrivilliga.

Under Jubileumsdagen har jag besökt Air Camp som utgörs av 110 ungdomar från hela landet i åldrarna 15-19 år som under en veckas tid lär sig exercis, grundläggande överlevnadsutbildning, att bygga förläggning mm under överseende av kunniga instruktörer från olika förband från Flygvapenet och frivilligförband. Vi har även fått se en förevisning av Markförsvarsförbundet och bjudits på flyguppvisning.

Jag upplever att denna typ av verksamhet är oerhört viktig för att visa upp Flygvapnet och bidra till rekrytering av ungdomar till Försvarsmaktens verksamhet. Frivilligorganisationerna fyller en viktig roll i att synas ute i landet där Försvarsmakten och Flygvapnet inte längre har Flottiljer eller Regementen. I och med värnpliktssystemets vilande är Frivilligorganisationerna den första kontakten som många unga idag får med Försvarsmakten.

Gratulerar till de 50 första åren och jag ser från mot fortsatt gott samarbete mellan Flygvapenfrivilliga och Flygvapnet!

Micael Bydén

Flygvapeninspektör

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

 • FVI Sekreterare 5 juli 2012 16:37

  Hej Elias
  Jag provar att mejla bilden i originalformat till mejladressen du angav i kommentatorsfältet.
  Hör av den om den inte kommer fram så löser vi det på annat sätt!
  Vänliga hälsningar, Nils Karlsson
  FVI sekr

 • Elias Källström 5 juli 2012 15:25

  Hej!
  Jag är en av ungdomarna du pratade med på Air Camp och vill börja med att tacka för en trevlig och givande pratstund. På första bilden är gruppen jag tillhörde med, 4:e pluton 2:a grupp, och jag undrar om det skulle vara möjligt att få tag på en högupplöst version av den vilket skulle vara roligt att ha som minne från den roliga och lärorika vecka vi spenderade på F7.
  Mvh/Elias Källström

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *