På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapnet hedrar och påminns…

flygvapenbloggen

 

Foto: Marcus Åhlén, Combat Camera

…att det idag den 13 juni är 60 år sedan Flygvapnets Tp 79 (DC-3) försvann över Östersjön. Sista positionsangivelsen registrerades klockan 11:08. Besättningen bestod av åtta man, tre från Flygvapnet och fem från Försvarets Radioanstalt (FRA).

Händelsen kom att kallas Catalinaaffären eftersom ett sjöräddningsflygplan av typen Catalina, som deltog i sökandet efter den försvunna DC-3:an, ett par dagar senare sköts ned av sovjetiskt jaktflyg. Catalinan kunde nödlanda och besättningen räddas av ett västtyskt handelsfartyg. Vad som exakt hade hänt med DC-3:an och dess besättning, som genomförde signalspaning över Östersjön, var under många år höljt i dunkel för de anhöriga och för det svenska folket. Först 1983 när haverikommissions rapport blev offentlig kunde de anhöriga och den svenska allmänheten få ta del av delar av händelseförloppet. Men först efter murens fall kunde uppgifter fås ur ryska arkiv som gör att vi idag vet vad som hände DC-3:an den 13 juni 1952.

 

Foto: Marcus Åhlén, Combat Camera

Flygplanet sköts ned av sovjetiskt jaktflyg, 55 km öster om Fårö över internationellt vatten. 2003 återfanns flygplansvraket på 125 meters djup och 2004 genomfördes en bärgning. Sammanlagt återfanns fyra kroppar i eller i anslutning till vraket.

Idag finns en permanent utställning med vraket och en beskrivning av händelsen på Flygvapenmuseum i Linköping.

Besättningen bestod av:

Alvar Älmeberg, pilot

Gösta Blad, signalist och navigatör

Herbert Mattson, flygmekaniker

Carl-Einar Jonsson, gruppledare

Ivar Svensson, telegrafist

Erik Carlsson, telegrafist och rysk tolk

Bengt Book, telegrafist

Börje Nilsson, telegrafist.

Idag klockan 11:00 hölls en minnesceremoni i Flygvapnets Minneshall vid Tre Vapen i Stockholm då besättningen hedrades genom bland annat en kransnedläggning.

Micael Bydén

Flygvapeninspektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Anna-Karin 14 juni 2012 16:33

    Att läsa om händelsen den 13 juni 1952 är starkt och viktigt och jag berörs varje gång, trots att så många år har gått. När sedan besättningen nämns med namn då blir det så tydligt att de är Människor.

    Det är viktigt att vi minns, inte för minnena i sig, inte för att skapa hjältar i historien, utan för att minnena av det som var påminner oss om vad vi är, vad vi har, och vad som kan ske. Vi är människor, vi har fred, men den är oss inte given och evig om vi inte värnar den med de redskap och gåvor som vi har.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *