I en stor och komplex övning som FVÖ måste anses vara krävs givetvis en motståndare, en B-styrka.
Denna uppgift har delvis fallit på flygskolans andra division som är blivande stridspiloter som läser sitt andra ”flygår” som heter GTU, grundläggande taktisk utbildning.
Vi på flygskolan ombaserade således i måndags till Visby för att härifrån agera B-styrka. Detta har än så länge varit en mycket trevlig och lärorik uppgift då det är första gången eleverna stöter på andra luftfartyg än SK60 som vi vanligtvis övar med och mot. Vi jobbar dygnets alla 24 timmar och har som målsättning att alltid ha flyg i luften för att inte ge motståndaren någon paus. Detta är givetvis krävande men även utmanande på ett roligt sätt.
Uppdragen rör sig allt ifrån luftstrid en mot en för att upprätta en normalbild till att flyga in, med hjälp av telekrigsenhetens störsändare, och kränka svenskt territorium. På så sätt kan vi alltså delta och dra nytta av alla nya erfarenheter som en sådan övning ger samtidigt som vi kan fortsätta och följa den normala utbildningsplanen som vi har för GTU – en riktigt ”win win situation”!
Nedan ser ni bilder från ett typiskt skift för oss på B-sidan.
Vi går ut till plattan för kliva ner i kärrorna som teknikerna har gjort iordning för flygning.
Flygning en mot en mot en Sk60 för att upprätta en normalbild för de fiender som vi vet övervakar oss på radarn.
Vi åker tillbaka till basen för att simulera en landning men i själva verket startar en störsändare som vi hakar på och gömmer oss bakom. Utan att ”finnas” hänger vi på mot svenska gränsen för att sedan flyga in och försöka fotografera en given intressepunkt.
Oftast dröjer det inte många minuter förrän man har den här utsikten snett bakom sig. Det svenska luftförsvaret har gjort sitt jobb mycket väl och man får fatta beslut om det är värt att fighten eller dags att fly fältet. Det andra alternativet får väl ses som det mest brukbara för vår del.
Vid pennan och bakom kameran/
Oscar Sondell, Flygskolan