På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapenövningen från ett annat perspektiv

flygvapenbloggen

I en stor och komplex övning som FVÖ måste anses vara krävs givetvis en motståndare, en B-styrka.

Denna uppgift har delvis fallit på flygskolans andra division som är blivande stridspiloter som läser sitt andra ”flygår” som heter GTU, grundläggande taktisk utbildning.

Vi på flygskolan ombaserade således i måndags till Visby för att härifrån agera B-styrka. Detta har än så länge varit en mycket trevlig och lärorik uppgift då det är första gången eleverna stöter på andra luftfartyg än SK60 som vi vanligtvis övar med och mot. Vi jobbar dygnets alla 24 timmar och har som målsättning att alltid ha flyg i luften för att inte ge motståndaren någon paus. Detta är givetvis krävande men även utmanande på ett roligt sätt.

Uppdragen rör sig allt ifrån luftstrid en mot en för att upprätta en normalbild till att flyga in, med hjälp av telekrigsenhetens störsändare, och kränka svenskt territorium. På så sätt kan vi alltså delta och dra nytta av alla nya erfarenheter som en sådan övning ger samtidigt som vi kan fortsätta och följa den normala utbildningsplanen som vi har för GTU – en riktigt ”win win situation”!

Nedan ser ni bilder från ett typiskt skift för oss på B-sidan.

Vi går ut till plattan för kliva ner i kärrorna som teknikerna har gjort iordning för flygning.

Flygning en mot en mot en Sk60 för att upprätta en normalbild för de fiender som vi vet övervakar oss på radarn.

Vi åker tillbaka till basen för att simulera en landning men i själva verket startar en störsändare som vi hakar på och gömmer oss bakom. Utan att ”finnas” hänger vi på mot svenska gränsen för att sedan flyga in och försöka fotografera en given intressepunkt.

Oftast dröjer det inte många minuter förrän man har den här utsikten snett bakom sig. Det svenska luftförsvaret har gjort sitt jobb mycket väl och man får fatta beslut om det är värt att fighten eller dags att fly fältet. Det andra alternativet får väl ses som det mest brukbara för vår del.

Vid pennan och bakom kameran/
Oscar Sondell, Flygskolan

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

10 kommentarer

  • Anna-Karin 23 maj 2012 16:02

    Tack för dessa fantastiska bilder! Jag har själv svårt för tanken på att bli instängd i en glasbubbla och tappa markkontakten, men bilderna njuter jag till fullo av. Tack!

  • Jonas 23 maj 2012 20:19

    Jätteintressant att läsa och se bilderna. Keep it up!

  • kwan 24 maj 2012 00:49

    hej!
    jag är ung tjej 16 år oh min dröm är att bli pilot.
    jag bara undrar hur går det till ?
    många säger man måste gå gymnasiet natur eller teknik programet? sen söka högskola till att bli pilot eller söka till militären bli stidspilot?
    kan du hjälpa mig vad är det smartaste oh enklaste att göra får att uppnå mitt mål?!

    • kwan kwan 24 maj 2012 00:52

      kan man redan 16 år bli pilot :/?

      • Infochef FVÖ 12 kwan 25 maj 2012 07:41

        Kwan,
        Det första du behöver göra är att söka GMU. GMU är vägen in till fortsatt utbildning till officer, eller specialistofficer inom Flygvapnet och Försvarsmakten. Ansökningsperioden är 6/8 till 2/9 2012. Blir du antagen till GMU börjar den utbildningen 28/1 2013. Läs mer om GMU här: http://www.forsvarsmakten.se/sv/Jobba-har/Bli-soldatsjoman/Aktuell-information-om-GMU/

        Läs mer om uttagningen till Pilot här: http://www.forsvarsmakten.se/Jobba/Bli-officer/Pilotutbildning/

        /Henrik Gebhardt

  • Kenneth Vetter 24 maj 2012 05:48

    Härliga bilder och informativ text som ger oss på marken en trygg känsla att ni dygnet runt har full koll på våra luftrum. Tack till dessa piloter som inte bara flyger, utan även fotar skickligt!

  • Niklas 24 maj 2012 07:18

    Väldigt intressant, inte utan att man blir lite avis på er i luften:)

  • Lina 30 augusti 2012 13:23

    Jag går nu GMU på Villingsberg, och mitt stora mål är att söka till Försvarsmaktens Pilot utbildning. Vad är mitt nästa steg efter att min utbildning här på Villingsberg har avslutats? Är mycket tacksam för svar!

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *