På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nu har Flygvapenövningen FVÖ 12 börjat

flygvapenbloggen


FVI, Generalmajor Micael Bydén leder stridskrafterna i övningen. Överste Ingela Mathiasson är övningsledare.

På måndagseftermiddagen går startskottet för årets stora nationella flygvapenövning, FVÖ12 . Alla förband i Flygvapnet samt luftvärnet är med och övar fram till torsdag kväll.

På förmiddagen har förbanden förflyttat sig till de baser de ska flyga från och har nu inrättat sig på respektive bas.

Allt handlar inte om verkansförbanden. Flygtaktiska stabens, FTS, arbete i ledningen av förbanden på baserna är vitalt för att hela kedjan från beslut till insats skall fungera.

– Det här är en av årets viktigaste övningar för luftstridskrafterna. En väl fungerande ledning är mycket viktig för verkansförbandens effekt. Jag har stort förtroende för både medarbetarna vid FTS och förbanden på baserna. Vi är alla flygare och var och en professionella inom respektive funktion.

Säger Generalmajor Micael Bydén, FVI och Flygtaktisk chef.

Övningen har planerats under en längre tid och bygger vidare på de erfarenheter som gjordes vid 2010 års övning.

– Precis som vid 2010 års övning är det den nationella förmågan vi skall öva. Årets övning tar vara på och utvecklar de erfarenheter vi gjorde 2010.

Säger överste Ingela Mathiasson, övningsledare för FVÖ 12.

Det har under förmiddagen varit relativt små friktioner i uppstarten och nu på eftermiddagen övertar Flygtaktiska staben ledningen av flygförbanden från ordinarie förbandschefer

Nu väntar några dygn av intensiv flygverksamhet i Mälardalen, Södra Sverige och Gotska sjön.

Henrik Gebhardt
Informationschef, FVÖ 12

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

8 kommentarer

  • Putte 21 maj 2012 18:00

    Roligt att läsa!

    Alla förband ur Flygvapnet. På vilket sätt är basbataljonerna delaktiga? Jag hörde någonstans att arméns säkerhetsbataljon får gå in för att säkförbanden i Flygvapnet för det första är anorektiskt små i grunden, för det andra är långt ifrån uppfyllda. Stämmer det?

    När ska man kunna öva fullt ut efter ett nytt baskoncept?

    • Infochef FVÖ 12 Putte 22 maj 2012 10:22

      Putte,
      Jag kanske var något otydlig. Med alla förband ur Flygvapnet menar jag samtliga flygflottiljer samt LSS.

      Avsikten är inte att öva Basförband under FVÖ 12. Vid FVÖ 13 är dock ambitionen att öva Basförband, men vad det innebär i detalj är svårt att uttala sig om i nuläget.

      /Henrik Gebhardt

  • Wape 22 maj 2012 16:56

    Lycka till!
    Det mullrar underbart runt Hagshult och Värnamo när ni visar att ni finns.

  • Putte 22 maj 2012 17:06

    Ja, då var du otydlig. Men det är ett genomgående mönster i Flygvapnet sedan åtminstone 10 år att förtränga basdimensionen och marksäkerhetsaspekten, så ta det inte personligt.

    Skönt att det blir ändring 2013. Hoppas Prod Flyg hinner skaka fram pengar till lite soldater här under 2012 då, så att vi har några soldater i Basförbanden att öva med nästa gång!

  • Anders Silwer 22 maj 2012 21:08

    Flygarkamrater

    Jag var på ett besök på FTS och i AOC idag under övningen. Det såg bra ut. Känns bra att ni övar. Bra att vårt utbyte av luftlägesbild (Air Situation Data Exchande ASDE) med våra grannländer kommit igång.

    Anders Silwer
    FM Insatschef

  • Ewa 23 maj 2012 08:37

    Ja man får tacka så hjärtligt för att ni flyger på kvällar, nätter och mornar så att man inte kan sova - det är verkligen uppskattat.

  • Axel 25 maj 2012 18:58

    Ewa om man vill öva att flyga i de förhållanden som råder under kvällar, nätter och mornar torde det vara rimligast att flyga kvällar, nätter och mornar. Jag vet att det kan bullra otroligt när stridsflyget flyger över, men även dessa förhållanden måste ju få övas, annars blir det svårt om de måste flyga nattetid i en skarp insats.

  • Lt UC 28 maj 2012 21:36

    Putte: Sen så tillhör faktiskt Flygunderhålls kompanierna basbataljonerna

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *