På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

SAE C-130 FOC

FVI Sekreterare

Lördag 19 maj 2012, idag genomfördes de första uppdragen inom ramen för ISAF i år av SAE C-130 och ”ISAF 68” (vårt flygplans callsign) utan missöden.

Det känns skönt som chef för SAE C-130 att verksamheten nu rullar igång efter en stressig vår fylld av förberedelser inför sommaren och att alla i förbandet enbart fokuserar på att lösa uppgiften här och nu!

Förbandet har under några veckor byggts upp och integrerats i det befintliga förbandet SAE ISAF MEDEVAC som varit på plats över ett år på Camp Marmal utanför Masar e Sharif, Afghanistan och tillsammans bildar de två enheterna Swedish Air Element ISAF (SAE ISAF) som består av drygt 50 man.

Det är tredje sommaren sedan 2009 som SAE C-130 är utgångsgrupperat i Afghanistan men Transport och Specialflygenheten (TSFE) har opererat i området från och till sedan början på 2000-talet.

Våra tidigare insatser har varit mycket uppskattade av ISAF då vi kan lyfta mycket last trots höga temperaturer och hög höjd och vi har varit en tillförlitlig leverantör med minimalt med friktioner. Vår målsättning är att vi även detta år skall bli minst lika uppskattade som tidigare…fast gärna ett strå vassare!

Nu väntar en hektisk sommar för alla i förbandet med många utmaningar på vägen men även många inspirerande uppgifter och nya bekantskaper. I år har vi ju nya förbandsmedlemmar i form av Flygsäkringsstyrkan ur Flygbasjägarna som vi med glädje har integrerat i vår verksamhet och som kommer att vara ett stort tillskott.

Vardagen här präglas av tidiga mornar och sena kvällar med förberedelser och genomförande av uppdrag inom Afghanistan.

Jag kommer att försöka på enklaste sätt spegla vår framfart och tillvaro här nere under den tid jag är på plats som chef här nere och hoppas kunna ge en inblick i vår verklighet.

Om man vill veta mer om SAE C-130 så finns en film på FM hemsida under FILM som heter Swedish Air Element och är inspelad under 2009, den visar vår verksamhet på plats.

Johan Edlund

C SAE C-130

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

7 kommentarer

 • Bydén Micael 21 maj 2012 20:24

  Johan
  Det känns riktigt bra att ni nu är på plats och att ni har påbörjat insatsen. Jag vet att ni är efterfrågade och att ni som förband är väl rustade för uppgifterna som ligger framför er. Utmärkt att du delar med dig av er framfart på plats. Jag vet att det är många som kommer att följa den. Lycka till!
  Micael Bydén
  FTCH

 • "ramjet" 21 maj 2012 21:14

  Kul att se att ni är på plats! Suger lite i flygtarmen men det känns bra att som "pankis" följa er framfart lite på avstånd. Ta det lugnt o flyg som vi brukar så vet vi att det funkar! Må väl /
  "ramjet"

 • Mats 22 maj 2012 14:58

  Bjuder ni på kaffe om jag dimper ner någon dag?

  • "crew" Mats 22 maj 2012 16:59

   @ Ramjet. går det ingen PRO-resa ner till oss?:)

   @Mats fixar du en låda kaffemjölk bjussar vi på kaffe.:)

  • Johan Mats 22 maj 2012 18:26

   Givetvis! Du är alltid välkommen!

 • Anders Silwer 22 maj 2012 21:04

  SAE C-130

  Bra att höra att ni är igång. Ni är efterfrågade på plats.

  Lycka till med flygningarna.

  Anders Silwer
  FM Insatschef

 • johan 12 juni 2012 09:12

  Hur går det för er?
  Har inte läst något från SAE 03 sedan den 21 maj.
  Skriv något annars glöms vi bort. Det är ingen annan som skriver om oss!
  //Johan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *