På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

De leder Flygvapenövningen framåt

flygvapenbloggen


Stabsorienteringar genomförs två gånger per dygn i övningsledningens stab.

I övningsledningens konferensrum på Högkvarteret i Stockholm råder ett behärskat lugn. Härifrån övningsleder man Flygvapenövningen 2012. Det innebär bland mycket annat att hålla koll på den så kallad B-sidans verksamhet, men också att kontinuerligt följa upp både verkansförbanden på baserna och kanske framförallt Flygtaktisk stabs ledning av förbanden. Därför ligger också Flygtaktiska staben, FTS, bara några dörrar bort. Precis som för de övande är övningsledningen igång dygnet runt.

Att gruppera övningsledningen i nära anslutning till FTS är ett medvetet val. För att den nationella flygvapenövningen, FVÖ 12, från år till år skall kunna utvecklas som avsett är det viktigt för övningsledningen att ha nära till FTS, i och med att ledningen av förbanden görs därifrån.

– Den fysiska närheten till FTS är jätteviktig för oss. Det ger övningsledningen möjligheter att hela tiden följa arbetet och både kunna höja och sänka tempot för de övande, beroende på hur arbetet fungerar.

Säger Anders Nilsson, planeringsansvarig och spelledare för FVÖ 12

I övningsledningen finns Anfallschefen, den som bestämmer över B-sidans stridskrafter, Flygövningsledare, övningsledare Luftvärns samt flertalet befattningshavare som spelar exempelvis överordnade chefer till Flygtaktisk chef och/eller andra försvarsgrenar och myndigheter som FTS behöver samverka med.

De flesta som arbetar i övningsledningen har direkt påverkan på övningsförloppet, men det finns några undantag. För att övningen skall flyta smidigt behövs det också personal som inte direkt påverkar förloppet, men som ändå har viktiga uppgifter. Några medarbetare som löser den typen av uppgifter är personalen i Stabsexpeditionen och övningsledningens kommendant.


Barbro Mattson, till vardags chefssekreterare till flottiljchefen på F 7 är en av de som bemannar Stabsexpeditionen, eller ”Stexet” som det allmänt kallas.

Kommendanten ansvarar för allt stöd inom övningsledningen stab och stabsexpeditionen är den funktion där de mesta av informationen som går in och ut från staben passerar.

Utan en väl fungerande övningsledning skulle en sådan här övning inte gå att genomföra. På samma sätt som de övande har sina staber för att leda verksamheten så behöver övningsledningen också ha detta för att skapa så goda förutsättningar för ett bra övningsutbyte för de övande som möjligt.

Henrik Gebhardt
Informationschef, FVÖ 12

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *