Stabsorienteringar genomförs två gånger per dygn i övningsledningens stab.
I övningsledningens konferensrum på Högkvarteret i Stockholm råder ett behärskat lugn. Härifrån övningsleder man Flygvapenövningen 2012. Det innebär bland mycket annat att hålla koll på den så kallad B-sidans verksamhet, men också att kontinuerligt följa upp både verkansförbanden på baserna och kanske framförallt Flygtaktisk stabs ledning av förbanden. Därför ligger också Flygtaktiska staben, FTS, bara några dörrar bort. Precis som för de övande är övningsledningen igång dygnet runt.
Att gruppera övningsledningen i nära anslutning till FTS är ett medvetet val. För att den nationella flygvapenövningen, FVÖ 12, från år till år skall kunna utvecklas som avsett är det viktigt för övningsledningen att ha nära till FTS, i och med att ledningen av förbanden görs därifrån.
– Den fysiska närheten till FTS är jätteviktig för oss. Det ger övningsledningen möjligheter att hela tiden följa arbetet och både kunna höja och sänka tempot för de övande, beroende på hur arbetet fungerar.
Säger Anders Nilsson, planeringsansvarig och spelledare för FVÖ 12
I övningsledningen finns Anfallschefen, den som bestämmer över B-sidans stridskrafter, Flygövningsledare, övningsledare Luftvärns samt flertalet befattningshavare som spelar exempelvis överordnade chefer till Flygtaktisk chef och/eller andra försvarsgrenar och myndigheter som FTS behöver samverka med.
De flesta som arbetar i övningsledningen har direkt påverkan på övningsförloppet, men det finns några undantag. För att övningen skall flyta smidigt behövs det också personal som inte direkt påverkar förloppet, men som ändå har viktiga uppgifter. Några medarbetare som löser den typen av uppgifter är personalen i Stabsexpeditionen och övningsledningens kommendant.
Barbro Mattson, till vardags chefssekreterare till flottiljchefen på F 7 är en av de som bemannar Stabsexpeditionen, eller ”Stexet” som det allmänt kallas.
Kommendanten ansvarar för allt stöd inom övningsledningen stab och stabsexpeditionen är den funktion där de mesta av informationen som går in och ut från staben passerar.
Utan en väl fungerande övningsledning skulle en sådan här övning inte gå att genomföra. På samma sätt som de övande har sina staber för att leda verksamheten så behöver övningsledningen också ha detta för att skapa så goda förutsättningar för ett bra övningsutbyte för de övande som möjligt.
Henrik Gebhardt
Informationschef, FVÖ 12