Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ett sista inlägg

SAE ISAF UH-60

Ett efterlängtat avsked

Harri Larsson, avgående CO SAE ISAF MEDEVAC

Harri Larsson, avgående CO SAE ISAF MEDEVAC

Det har nu gått 6 månader sedan jag tog befälet över SAE ISAF MEDEVAC. Vid tidpunkten var jag spänd av förväntan på de utmaningar som väntade mig. Jag kan nu summera att tjänsten som chef för SAE ISAF MEDEVAC i Afghanistan har överträffat mina högt ställda förväntningar. Detta beror inte bara på de yrkesmässiga erfarenheter jag gjort utan i ännu högre grad på den inställning och anda som funnits hos personalen på förbandet.

Det som har utmärkt personalen är kombinationen av en hög kompetens inom flera från varandra skilda yrkesområden såsom sjukvård, flygning, sambandsteknik, flygunderhåll ledning, underrättelsetjänst, meteorologi med mera, men med fokus på en gemensam uppgift, taktisk MEDEVAC. Det har gjort arbetet intressant och varierande.

Beredskapsuppgiften att med kort varsel vara beredd att rycka ut och undsätta skadade har gjort att uppgiften har känts meningsfull och viktig. Den omedelbara feed-back som erhålls när människor överlever eller räddas till ett bättre liv har inte gjort uppgiften mindre intressant. Med dessa förutsättningar känns många och långa arbetsdagar som ganska korta.

När jag kommer hem blir jag medaljerad för mina insatser. Den största prövningen har dock min hustru och våra fyra gemensamma barn fått utstå med en ständigt frånvarande make och pappa. Kanske är det dessa som egentligen borde medaljeras. Jag har vid flera tillfällen längtat hem till min familj och alltid tagit det för självklart att det ska bli skönt att lämna Afghanistan den dag jag fullgjort min tjänst.

Nu när det väl är dags så känns det inte längre lika självklart. Visst ska det bli helt underbart att återigen få vara tillsammans med familjen men det är ändå med viss sorg som jag lämnar min tjänst som chef för SAE ISAF MEDEVAC. Jag kommer att sakna mina kollegor och till viss del tjänsten och det enkla livet, med en uppgift i fokus.

Så därför är det med ett visst vemod som jag nu lämnar över befälet till Nils-Erik Grym. Han och förbandet har alla förutsättningar att fortsätta att utveckla verksamheten.

Tack till alla er som har tjänstgjort med mig under dessa 6 månader. Ni har tillsammans bidragit till att göra min vistelse i Afghanistan till ett sant nöje.

Au revoir!

Övlt Harri Larsson

C SAE ISAF MEDEVAC

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

5 kommentarer

 • Stefan Wilson 4 april 2012 22:54

  Harri,

  Snyggt jobbat och välkommen hem!

  Wilson

 • EVE 23 mars 2012 20:36

  Välkommen hem! Ta hand om de dina innan nya utmaningar och uppgifter påbörjas. Förbandet väntar.
  EVE

 • Sarah 22 mars 2012 19:54

  Bra jobbat Harri! Håller med dig om att andan på förbandet är fantastiskt. Välkommen hem!

 • Jan-Åke Tälle 21 mars 2012 23:18

  Välkommen hem Harri. Jag ser med glädje fram mot att ha dig med i skvadronen i din nya befattning. Tillsammans kommer vi utveckla ett professionellt och kompetent helikopterförband, var så säker.

  Dina erfarenheter kommer väl till pass nu inledningsvis när vi står inför samma resa du just lämnar.

  Krama familjen först, vila upp dig och kavla därefter upp ärmarna så kör vi.

  mvh/Skvadronchefen

 • Björn 21 mars 2012 17:05

  Bien fait Harri och lycka till Nisse!

  Håller helt med dig om att den hemmavarande familjen drar det tyngsta lasset, så är det i alla fall för mig. Du får väl "medaljera" fru och barn på bästa sätt när du komit hem.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *