På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Försvarsmeteorolog i Afghanistan

flygvapenbloggen

Nu har jag äntligen anlänt till enheten här i Afghanistan och det känns mycket bra att vara på plats för att kunna sätta mig in i jobbet som försvarsmeteorolog ingående i SAE ISAF MEDEVAC MSE, Mission Support Element.

När jag landade här för snart tre veckor sedan var det en svag växlande vind, molnfritt och sommarlikt skönt väder. Min första tanke var att ”här kommer jag ju inte kunna bidra med något”. För att prognostisera CAVOK (flygterm för bra väder, Ceiling And Visibility OK) i fem veckor behövs det ju ingen universitetutbildad atmosfärsfysiker direkt. Jag hade dock i bakhuvudet att statistiken säger att mars månad är den nederbördsrikaste sett över hela året här nere i Mazar-E Sharif. Jag kan bara konstatera att så här långt har statistiken visat sig vara helt rätt. Maken till omväxlande väder med snabba skiftningar har jag inte vart med om tidigare, framförallt vindförhållandena här norr om de vackra Hindukush-bergen är väldigt speciella. Snabba vindskiften där vindriktningen på någon halvtimme kan kasta 180° med samma vindstyrka, ofta med 7-14 m/s i medelvind. För att ge ett annat exempel så kan jag ta det rådande väderläget i skrivande stund som exempel. Just nu har vi medelhöga moln som sakta tunnar ut och till eftermiddagen klarnar det upp och temperaturen stiger till sommarbehagliga +22 grader och svag växlande vind. Om två dygn kommer vi enligt min prognos ha temperaturer på strax under +1°C, snöblandat regn, molnbaser långt under 1000 fot och en vinande västvind med hårda vindbyar. Omväxlande var ordet. Det blir spännande och se hur väl mina prognoser stämmer de två kommande dygnen och när ni läser detta har jag facit på hur det blev.

Förutom att verka i min huvudtjänst som stöd till främst helikopterflygstyrkan i väderfrågor så ingår jag även i förbandet som en vanlig stabsofficer. Sen jag kom hit har jag gjort allt från att skjutsat runt en minister här på basen till att jag varit på skjutbanan och genomfört vapenväxlingsövningar tillsammans med mina officerskollegor.

Livet här nere i övrigt är enkelt. Maten är lagad, kläderna lämnas in på tvätt, du behöver inte bry dig om vad du ska göra till helgen för lördag och söndag är som vilken arbetsdag som helst och tränar gör vi varje dag. Däremot har jag lovat mig själv att aldrig klaga när jag är här nere även om vattnet är slut eller när internet är tilfälligt nere. Några kilometer utanför basen bor folk i lerhus och värmer sin frukost över öppen eld. Vi har det väldigt bra här inne på basen jämfört med dem.

Jag är väldigt glad över att jag fick chansen att komma hit och arbeta som meteorolog. Det har hittills vart mycket lärorikt och jag kommer ha med mig många erfarenheter som är användbara även på hemmaplan i mitt dagliga arbete på flottiljen.

N

 

Försvarsmeteorolog SAE ISAF MEDEVAC

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

5 kommentarer

  • Bydén Micael 18 mars 2012 14:12

    Tack för ett bra inlägg. Jag vet att dina tjänster är efterfrågade av vår flygande personal i området och det är glädjande att du nu är på plats. Ser fram emot att få ta del av erfarenheterna att ha en egen kvalificerad meteorologresurs på plats. Lycka till!

  • B 18 mars 2012 17:09

    Vädret kommer säkerligen fortsätta att ställa till problem men nu finns rätt förutsättningar på rätt plats för att omhänderta friktionerna på bästa sätt. Lycka till N.

    B

  • T 19 mars 2012 12:35

    Va!! Har vi återinfört väderflygningarna?!? Bra skivet!
    H/
    Akktu Stakki

  • Anna-Karin Bergström 22 mars 2012 11:40

    Trevligt höra att du har det bra därborta! Fortsätt så och lycka till! Mvh Anki

  • Robert Nilsson 23 mars 2012 18:05

    Bra skrivet men all skidåkning under vintern måste kännas lite bortkastad eller?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *