Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Flygvapnet i Cold Response 12

FVI Sekreterare

En norsk P-3 Orion (kameran räckte inte för en bra bild av JAS 39 Gripen). Foto: Stefan Järkeborn, FM

Övningen Cold Response 12 (CR 12) går f n i Nordnorge med mer än 1500 svenskar deltagande. En övning där mark-, sjö- och flygstridskrafter från många olika länder genomför en övning i ett kvalificerat scenario.

Bl a är norska F-16, P-3 Orion och Bell 412 med i övningen. Från Sverige deltar JAS 39 (baserade på Kallax) och TP 84 i övningen. Jag hade möjlighet att delta i den DV-dag (Distinguished Visitors) som genomfördes för att ge en bild av övningen. Det marina scenariot som började med ubåtsjakt med P-3 Orion. Ett exempel på flygstridskrafternas mångsidighet. Därefter flög norska F-16 och svenska JAS 39 förbi oss när vi befann oss ombord på den norska fregatten Roald Amundsen. Ett flygarhjärta klappar lite extra när deltavingen med canard syns på himlen. Självklart var scenariot ”komprimerat” till avstånd för att vi skulle få se flygplanen. ”Flyganfallen” hade annars gjorts på avstånd, med s k ”stand off”. Inne på Setermoen där markstridsmomenten förevisades deltog norska F-16 och Bell 412 som markunderstöd respektive sjukvårdsresurs. TP 84 syntes inte över de norska fällen eller fjordarna under DV-dagen men deltog bl a under luftlandsättningsskedet i övningen. CR 12 är en övning för mark- sjö och luftstridskrafter där det finns stora möjligheter att öva förmågebredden nom flygstridskrafterna.

Anders Silwer

Insatschef

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *