På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Dags att dra vidare

flygvapenbloggen

Flygarkamrater

Idag fattade regeringen beslut att undertecknad blir ny insatschef i FM fr o m 2012-01-01. Det är självklart med tacksamhet för förtroendet från regering och ÖB och ett stort mått av ödmjukhet inför uppgiften. En uppgift som ytterst handlar om ansvar för människor som gör något av det svåraste vi kan göra, väpnad strid. Jag återkommer självklart i detta ärende när det är dags.

Jag konstaterar att jag under nästan fyra år har haft privilegiet att arbete med fantastiska människor i hela Försvarsmakten som delat idén att utveckla världens, i sin storleksklass, bästa flygvapen. Det är tack vare alla de professionella och hängivna personer ni är som ni lyckats med allt ni gjort medan jag har haft förmånen att vara flygvapeninspektör.

Flygvapenbloggen har också gett mej mycket och jag kommer givetvis att gå in på här ibland och kommentera.  

ÖB fattade också idag beslutet att brigadgeneral Micael Bydén befordras till generalmajor och blir ny Flygvapeninspektör från 2012-01-01 samt att brigadgeneral Johan Svensson tar över som chef för produktionsledningens flygvapenavdelning och som ansvarig företrädare för försvarsmaktens flygoperatör. Micael och Johan är två mycket kompetenta medarbetare för sina respektive arbeten. De har båda alla de förutsättningar som behövs för sina respektive befattningar.

Micael har bred erfarenhet från både stridsflyg, skolflyg och helikopter. Han har varit flygattaché i Washington. Nu senast var han stabschef inom Regional Command North i Afghanistan.

Johan är en sann försvarsmaktsofficer med ursprung i artilleriet och har arbetat mer än 10 år med helikopterfrågor. Johan var bland annat chef för helikopterflottiljen under en utmanande tid med omorganisationer och olyckliga haverier. Johan har alla förutsättningar att leda produktionen av flygvapenförbanden och vara ansvarig företrädare.    

Med Micael och Johan kommer Flygvapnet att ha två mycket kompetenta chefer och ledare. 

Jag önskar er alla flygarkamrater lycka till längs vägen framåt.

Vi hörs och syns

Anders Silwer

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

19 kommentarer

 • JON 15 december 2011 18:55

  Grattis till nya jobbet!

 • Np 15 december 2011 19:52

  Grattis Anders

  Jag hoppas att med dig vid rodret som Chef Insats att vi återigen kan ta tillbaka det vi förlorat de gångna 6-7 åren, nämligen systemsamordning av våra Stridskrafter.

  Vi var väldigt skickliga på detta inom Luftstridskrafterna med helhetskonceptet FV2000. Tyvärr dog systemsamordningen ut i samband med "interoperabilitetsbeslutet" 2004.

  Med visshet om din insikt i moderna ledningsmetoder ser jag framtiden an med tillförsikt, inte bara för luftstridskrafterna utom även för sjö och mark.

  Vänligen
  Np

  • Anders Silwer Np 16 december 2011 18:18

   Np

   Tack för förtroendet.

   Anders Silwer

 • Lasse 15 december 2011 20:45

  "...chef för helikopterflottiljen under en utmanande tid med omorganisationer och olyckliga haverier...har alla förutsättningar att....vara ansvarig företrädare."
  Hur tänker du där? Lokalt verksamhetsansvar under den tidsperiod som kritiserats i bl a MTO-utredningen är meriterande för att bli centralt verksamhetsansvarig?

  • Anders Silwer Lasse 16 december 2011 18:17

   Lasse

   Jag har arbetat med Johan i flera år och har sett honom arbeta och leda.

   Anders Silwer

 • AK 15 december 2011 22:40

  Grattis till nya jobbet, kul att FV får visa vad vi går för, utanför de egna leden.

  • Anders Silwer AK 16 december 2011 18:15

   AK

   Jag har trivts varje dag på jobbet men det ska bli riktigt roligt att få komma ut på hela bredden i FM.

   Det finns mycket att lära inom mark, marin, led, log, hemvärn etc.... kanske lika bra att det är jul nu.

   Anders Silwer

 • cop 15 december 2011 23:16

  Lycka till !
  Som jag skrev i mitt förra inlägg så välkomnar jag den debatt och öppenhet som denna och efterföljande bloggar har visat. Kanske kommer andra myndigheter följa efter. Ni är nämligen föregångare med att visa upp er på detta sätt för oss medborgare och många behöver lära av er samt släppa de senaste åren tendens av att "bara" skriva officiella glädjehistorier och självbejakande saker på sina hemsidor. Det verkar som Du/Ni inom flygvapnet var först - och heder till den som hedras bör. Lycka till - till såväl dig som denna blogg. Cop

  • Anders Silwer cop 16 december 2011 18:10

   cop

   Tack. Jo, det är bra med öppenhet men det ställer stora krav på både aktualitet och precision i svaren. Det tar tid, men jag tror på det.

   God Jul

   Anders Silwer

 • Anders Gustafson 16 december 2011 00:24

  STORT GRATTIS.
  Hoppas vi ses vid nästa "truppar golf event" nästa sommar.
  \\GUS

  • Anders Silwer Anders Gustafson 16 december 2011 17:05

   Anders

   Vi får titta på det.

   Anders Silwer

 • FV-sergeanten 16 december 2011 00:27

  Stora gratulationer, mycket roligt!

  Tack för din tid som FVI, det har varit en uppmuntrande resa. Uppskattar din kommunikation, hoppas den kan fortsätta.

  • Anders Silwer FV-sergeanten 16 december 2011 17:04

   FV-sergeanten

   Tack.

   Anders Silwer

 • 1.Sgt S 16 december 2011 00:39

  Vilken vecka för flygvapnet!

  Grattis Silwer till nya befattningen, jag är övertygad om att du kommer göra ett väldigt bra jobb. Jag tror att en flygvapenofficer som chef insats var ett klokt beslut, flygvapnets erfarenhet av nationella insatser är något som kommer komma väl tillpass. En annan fråga jag tror är på frammarsch och där flygvapenerfarenhet är en fördel är vår förmåga att ge och ta emot militärt stöd.

  Jag tror att valet av Bydén som FVI också är ett bra val, han har en bred erfarenhetsbas som är aktuell. Jag hoppas dock att även den nya FVI ser värdet av denna blogg och det informationsutbyte som sker här.

  Om 1. sergeanten får komma med ett råd till generalerna så skulle jag råda er att kliva fram, visa er i organisationen och led med tydlighet. Visa varifrån beslut kommer och stå för såväl besluten som uppkomna konsekvenser, visa att ni tar ert ansvar.

  Lycka till i era nya befattningar, njut av julen för nästa år kommer det inte saknas arbetsuppgifter!

  • Anders Silwer 1.Sgt S 16 december 2011 17:04

   1. Sgt S

   Jag tackar för råden.

   Njut själv av julen för du kommer nog inter heller att sakna arbetsuppgifter.

   Anders Silwer

 • alf ingesson thoor 16 december 2011 10:31

  Välkommet beslut om än inte förvånande. Jag vann vadslagningen på jobbet

 • Så går det till när Arméinspektören dunkar Flyginspektören i ryggen. Men vad säger lagen? « Relativitetsbloggen 16 december 2011 15:34

  [...] http://blogg.forsvarsmakten.se/flygvapenbloggen/2011/12/15/dags-att-dra-vidare/ [...]

 • Jingis 16 december 2011 20:04

  Grattis på Er alla tre! Lycka till med de nya utmaningarna.
  Håller med Np - Dags att börja systemsamordna NU!

 • Bo Hellström 19 december 2011 23:35

  Jag tackar för höstens bloggserie om FV Verksamhetsplan som varit en bra serie med massor av intressanta kommentarer. Nyttig läsning inte minst för mig som "varit hemifrån" länge.
  Riksdagen har säkerligen haft en vision om hur de militära försvaret skulle användas 2014 och framåt och det är nu upp till FM att materialisera Riksdagens visioner som de avspeglas i Regeringens inriktningsbeslut 2010 - 2014.

  Jag inser att det mesta som avhandlats med grannländernas och NATO flygstridskrafter kommer att förbli förborgat för mig som sedan länge strukits från sändlistorna för dubbelramat. Jag hade dock hoppats på att få en något klarare bild av vad FM menar är FV primära uppgifter i en konflikt i Skandinavien.
  Bilden framstår nu för mig som att FV har till primär uppgift att vara en Mädchen für Alles - något som jag är rädd för att vår numerär och framför allt vår infrastruktur inte kan svara upp till.

  Hur som helst - gratulerar till utnämningen!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *