Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

FVUP: Ledarskap i dagens Flygvapen

FVI Sekreterare

 

Foto: Sergeant Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten

Vi lever i en annan tid och ett annat samhälle med andra krav än under Bengt Nordenskiölds ledning. I nutidens Flygvapen vill jag som FVI betona några aspekter av ledarskap.

Vi skall utse de människor som har bäst förutsättningar att leda. Vi skall öka vår användbara förmåga och transformera flygstridskrafterna till en än effektivare funktion inom Försvarsmakten, samtidigt som vi i närtid kommer att ha brist på kärnkompetenser. Vi måste möta denna utmaning genom att ställa oss frågan vem, före vad. Vi skall utse de människor som har bäst förutsättningar att leda våra strävanden och genomföra våra åtaganden. Personliga egenskaper är därmed viktigare än formell utbildning, vilken lättare kan kompletteras efterhand.

Vårt ledarskap skall präglas av personlig ödmjukhet och professionell vilja. Vi lever i en organisation där vi alla bidrar med vårt dagliga värv. Det skall vara helt självklart att vi är ödmjuka inför våra uppgifter och inför varandra som människor. En professionell vilja skall prägla vårt arbete.

Anders Silwer

FVI

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

 • Dr Blå 29 november 2011 22:20

  Så en löjtnant kan leda ett förband eller en enhet istället för en nivå 3?

  Synar detta!

  Nivån har alltid varit viktigare än dugligheten!

  Eller?

  Dr Blå

  • Anders Silwer Dr Blå 30 november 2011 09:34

   Dr Blå

   Du vet så väl som jag att det är rätt person på rätt plats som gäller. På en del befattningar är det mycket viktigt att ha en viss nivå. Jag tar ett exempel: Det finns civila motsvarande N 4 i HKV för att göra säkerhetspolitiska analyser. Den nivå de då har är ett mått på deras kompetens, eller duglighet om du så vill. Om vi sedan tar samma person och sätter denne(a) som styrman i en helikopter så kan vi nog vara överrens om att det är fel kompetens, och också duglighet. Nivån kan ju vara rätt eftersom vi har Nivå 4 (överstelöjtnanter) i divisionsledningarna på HKP.

   M a o Dr Blå, det är bra att vara kortfattad men man måste se upp med förenklingar.

   Trevligt att du är på bloggen.

   Anders Silwer

 • mikael 29 november 2011 22:40

  Leda framtidens medarbetare kräver nog annat tänk. Vi lite äldre som under resans gång blivit påminda om vem som är fiende är möjligtvis lite statiska och trångsynta. Alldeles för mycket rollspel istället för den naturliga talangen och karisman saknas på många positioner. Det finns civila megatalanger i vår organisation som är riktiga chefsämnen. Förmodligen helt bortglömda. Har "på nära håll" följt en idrottsledare under fyra år som på sin fritid tränar 25 barn två pass i veckan. Vilka ledaregenskaper!! Även bry sig om helheten(vet någon chef vad det innebär..).
  Att leda ett friskt och motiverat gäng mot framtiden är framgångsfaktor. Att som nu se bedrövelsen...den fysiska förmågan hos alldeles för många medarbetare. Hur utföra Ledarskapet här, är nog känsligt.

  Satsa på rätt häst tycker FvLt.

  • Anders Silwer mikael 30 november 2011 09:56

   Mikael

   Jag tycker att det du skriver är en riktigt bra tolkning av texten om "ledarskap i dagens Flygvapen". Det är med avsikt det står "Vi ska utse de människor som har bäst förutsättningar att leda". Jag tycker helt enkelt att vi alltför ofta ser till att en chef ska ha gjort en massa kurser och också vara den som bäst gör själva jobbet. Istället ska vi se till vem som har tillräcklig förståelse för själva jobbet men sedan är bäst på att leda, och leverera i sitt ledarskap.

   Jag tror de flesta håller med mej här, men till alla oss som arbetar i Flygvapnet: -Handen på hjärtat. Är vi beredda att leva efter den principen? Det innebär faktiskt att det på måndag nästa vecka kan komma in en medarbetare från det civila företaget xx, från myndigheten yy eller marinförbandet zz och få ett chefsjobb i Flygvapnet. Från sergeant till general och dess civila motsvarigheter. Personen kommer vara en omvittnat bra chef och kommer efter en vecka på jobbet klara ut förutsättningarna framöver. Alla kommer tycka det är en bra idé, för personen är ju en bra och kommunikativ chef som alla vill ha, men vilka förändringar det blir. Jag tycker helt klart att svaret på detta är, ja. Jag ger dock ett förbehåll. Enkla svar är oftast inte de bästa. Personen måste kunna så mycket om själva jobbet att det inte är farligt och att det inte blir ineffektivt. Jag vill inte heller ha chefer som kan för lite av själva verksamheten. Medveten om att detta förbehåll ger en viss koservatism. Två tankar i huvudet samtidigt alltså.

   Mikael, ett inspirerande inlägg.

   Anders Silwer

 • Henrik 6 december 2011 11:40

  Anders,
  jag har läst andra uttrycka det det förut här på bloggen och jag upplever det återigen i den här artikeln, problem att förstå vad du egentligen menar. Vad jag läser är en vision, en vacker bild om hur man tillsätter chefer/ledare.
  Jag skulle vilja att du blir lite mer konkret i din vision, för om du inte är det så kan jag inte tro ett ord av vad du skriver. Eftersom du är Flygvapnet främste företrädare så vore det ju lämpligt att vi förhöll oss till just det, Flygvapnet. För att vi skall förstå vilka hinder vi har att överbrygga i vår kommunikation så behöver vi klarlägga vart vi "befinner" oss idag, jag är en enkel arbetare/krigare och Ni är den mest politiska militär jag känner.
  Om vi då överför din vision till verkligheten. Vilken befattning i Flygvapnet är den "lägsta" där du ser att vi kan ha chefer som inte är militärt skolade och som avviker ifrån hierarkin? Ser du på allvar att vi i framtiden inte kommer ha rader där det står att "chefen" skall vara ex Överstelöjtnant? Om du tror på att vi kommer skapa en ny ordning för hur man hanterar militär hierarki i Sverige vilket år skulle det kunna bli verklighet?

  Som du förstår så anser jag att din vision är just en vision helt utan förutsättningar att bli verklighet i den del av Flygvapnet som jag lever i. Hittar du svaret längre upp i den militära hierarkin, någonstans i HKV, så börjar möjligheterna öka. Många tjänster/befattningar handlar enbart om administration/förvaltning eller det du ger uttryck för i artikeln, tyckande om hur framtiden kan se ut.

  För mig är det negativt när mina högsta chefer inte är tydliga i sin kommunikation. Jag vill att mina chefer arbetar med reella frågor, någonting som känns relevant. Vill du kommunicera ut visioner så tycker jag att du skall försöka vara mer konkret, annars, med grund i att vi inte förstår varandra, så anser jag att du lägger kraft på fel saker.

 • Stefan Carp 12 november 2017 11:33

  Anders,
  Kloka tankar. Några reflexioner;
  Viktigt att kunna kärnverksamheten. Man måste kunna känna pulsen och andningen i organisationen. Vi har också en kultur som sitter inspikad i väggarna.
  På tal om stil tänke jag på vad Nordenskiöld en gång för länge sedan sa;
  Stil påverkar bl.a. effektiviteten. Tänkvärt!
  S. Carp

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *