På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Snabbtankning av SwAFSG HU

FVI Sekreterare

 

Fem Svenska JAS 39C Gripen snabbtankades samtidigt på Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezsö Repülöbázis.

Den 25/10 kl 1050 landade fem JAS 39 Gripen på flygbasen i Kecskemét för snabbtankning på väg att ombasera hem från Sigonellabasen på Sicilien. Detsamma hände 2/4 då ombaseringen ner till operationsområdet skulle genomföras. Då fick man dock vänta i ett antal timmar på besked vart man skulle ombasera.

För den oinvigde så har Ungern ett köp – leasingkontrakt med Sverige om 14st JAS 39 Gripen. Därför finns det en Svensk supportgrupp på plats vid Kecskemétbasen i Ungern, som har till uppgift att vara ett slags länk mellan flygoperatören Ungern och MSK flyg, FMV, SAAB, Volvoflygmotor, HKV mm mm.

Supportgruppen har tillsammans med Ungrarna klargjort/snabbtankat ca 50ggr under missionens fortskridande i samband med flygningar mellan Sverige och Sigonella. Den Ungerska flygoperatören har på ett fantastiskt och positivt sätt ställt upp och hjälpt oss med dessa klargöringar och snabbtankningar, ibland med väldigt kort framförhållning. Supportgruppen i Tjeckien har också vid ett antal tillfällen genomfört snabbtankning då de Svenska flygplanen landat i ?aslav på väg till eller från Sverige.

Vi önskar alla i förbandet välkomna hem!

P.S Skulle behovet uppstå igen så är ni välkomna tillbaka då vi stannar ute några år till :-) D.S

Viszontlatasra!

 

Fr. vänster: Patrik, Lars, Stefan, Johan, Niclas (Swedish Support Group) med Ungerska kollegor.

Mvh, SwAFSG HU

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Michael Lundquist 3 november 2011 16:33

    Tack för hjälpen under hemflygningen, och alla andra gånger vi passerat er under missionen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *