Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Delar av FL02 hemma igen

chefenflottilj17

Idag landade de fem flygplan, som varit baserade på Sicilien, på F17 i Ronneby. Hemfärden från Italien gick via Ungern. Väl hemma i Sverige hann förbandet också flyga över några av Blekinges tätorter.

Fem flygplan och fem piloter är en viktig del av styrkan som varit insatt, men det är långt ifrån allt. Nu pågår redeployering för hela förbandet, som till största del består av personal ur F21, och och mycket arbete kvarstår. Går allt som tänkt är all personal hemma till kommande helg och huvudelen av utrustningen likaså.

Hemkomstverksamhet väntar nu i Luleå.

Det känns mycket bra att ha hela styrkan på väg hemmåt ”hela och rena”.

/ Mats Helgesson, chef F17

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

5 kommentarer

 • Eve 25 oktober 2011 17:43

  Välkomna hem!

 • Chefen PROD FLYG 26 oktober 2011 08:33

  Välkommen hem!

  De återvändande flygplanen blir den symboliska händelsen för en mycket lyckad insats. Jag vill passa på att rikta ett varmt tack till All personal ingående i FL01 och FL02. Ni har efter kort förberedelsetid och över tiden levererat det som beställdes från uppdragsgivaren. Ni har gjort det på ett självklart och professionellt sätt. Hatten av för det!

  Som FVI mycket riktigt påpekar i sitt tidigare inlägg (”Sista uppdraget över Libyen”)är detta en insats som kräver mycket av många. Under det korta och intensiva förberedelseskedet har HKV olika delar tillsammans med förbanden gjort insatsen möjlig. Från distans så har jag uppfattat att samarbetet och samordningen har genomförts på det sätt man kan önska. Jag vill passa på att uttrycka mitt tack även till Er alla.

  Sist men inte minst vill jag rikta min uppmärksamhet och uppskattning till Er, anhöriga. Ni har under de månader som insatsen genomförts tagit hand om och vårdat familj och hem med allt vad det innebär och ställer krav på. För mig är Ni de stora hjältarna. Utan Er hade insatsen inte varit möjlig. Jag vet, för jag har själv nyligen kommit hem efter internationell insats.

  Även om den genomförda insatsen är en bekräftelse för mig över vad vi kan och presterar, måste jag erkänna att jag är imponerad. Men mest av allt är jag stolt. Jag ser fram emot att återgå i tjänst igen i nästa vecka. Väl mött då.

  Job well done!

  Micael Bydén
  C PROD FLYG

  • Johan Cederström Chefen PROD FLYG 29 oktober 2011 23:01

   Som anhörig och ansvarig för hemmet och tre barn med allt vad det innebär, skola, dagis, idrottsaktiviteter kompisar mm, är korta rotationer att föredra. Det har flyget lyckats. Bra!

   Däremot missar man totalt med hemkomsten för anhöriga (om nu hemkomsten är för anhöriga), som inte bor på ansvarig förbandsort.

   Med 4 dagars varsel får man en inbjudan att närvara vid medaljcermoni, måndagen den 31 oktober.
   Är avsikten att alla anhöriga skall få möjlighet att närvara, även de som inte bor på ansvarig förbandsort måste man ta hänsyn till, att anhöriga jobbar och barn som går i skola. Vardagar är då inte lämpliga och 4 dagars varsel räcker inte för planering av resa, som man själv får bekosta. Dåligt.

   Här har ni en punkt att jobba med inför kommande missioner.

   MVH
   Johan

 • Martin Johansson 26 oktober 2011 13:28

  Hur ser FVI, C Prod Flyg och övriga delar av försvarsmaktsledningen på det faktum att Sverige stridit på samma sida som Afghanistanveteraner, och då menar jag inte deltagare i ISAF? Hur ser man på det beklämmande faktum att Sveriges sida i konflikten gjort sig skyldiga till omfattande brott mot krigets lagar genom mord, plundring, etnisk rensning osv? Ingen skugga skall falla över JAS 39 Gripen, dess förmågor, piloterna i insatsen eller övriga deltagare på Sicilien, men det finns sidor av denna konflikt som inte är så smickrande och som det talas väldigt lite om. Frågan är också vilket Libyen och vilket nordafrika vi nu får se. I Egypten dödas och förföljs den kristna koptiska minoriteten, i Tunisien tar islamisterna nu makten och i Libyen har ledare uttalat att Libyen självklart skall vara en stat byggd på Sharialagar. Nog för att Khadaffi var en fruktansvärd diktator och en massmördare, men risken är stor att vi nu hamnar ur askan i elden!

 • Eric Rosenlund 2 november 2011 14:51

  Den synen på befrielsekriget i Libyen som du Marin presenterar är ganska magstark. Under striderna i Libyen gjordes fruktansvärda övergrepp av de Kadaffitrogna och utbildade militärer samt säkerhetsstyrkor. Plundring och bombardering av civila städer var legio. Troligtvis avrättades mer än 20 000 civila och frihetskämpar. Speciellt Misrata och de städer i bergen som mest bebos av berber utsattes våldsamt. Att de ungdomsgäng som bildat stommen i befrielsestyrkorna med mycket kort eller ingen utbildning har gjort hämdaktioner är av ondo men ganska förståeligt.
  Det mest obegripliga är regimens fullständigt besinningslösa attack på civila.
  Tyvärr är utbildningsläget otroligt eftersatt i Libyen vilket kan orsaka att islamister får ett starkt stöd. Före Kadaffi var Libyen ett relativt sekulärt samhälle och det kan ses som något underligt att under Kadaffi som själv ej varit troende, att islamismen vunnit insteg men så fungerar det ofta under en förtryckarregim. Religiös "fanatism" vinner insteg. Dock verkar det finnas ett kraftigt modererande inflytande av intelligensian som dock finns i landet. Det finns sttora möjligheter för ett uppblomstrande demokratiskt Libyen om man klarar av avväpningen av frihetskämparna och att ge dem hoppet av en bra framtid. Detta är dock svårt då så många av dom är outbildade.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *