På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hälsningar från ett nytt team i CAOC5

flygvapenbloggen


Här kommer en varm (mycket varm) hälsning från oss som tjänstgör i CAOC5 (Combined Air Operation Center), lokaliserat i Poggio Renatico, Italien. Vi utgör en liten del av det svenska flygvapnets bidrag till OUP (Operation Unified Protector). Vi är för närvarande fem personer här, men utökas inom kort till att bli sju stycken. Då alla är här bestrider (intressant benämning!!) vi följande befattningar; LNO (Liasion Officer), Intelligence-officer, Meteorolog, C2 (Command and Control) AWACS – officer, PR (Personal Recovery)-officer samt en GAT (GAT=Guidance Apportionment & Targeting) PLANS – officer . Vi avser återkomma med fler inlägg, där vi beskriver några av dessa befattningar mer i detalj.

Samtliga befattningar förutom LNO står under Nato befäl, vilket innebär att de inte specifikt jobbar åt den svenska delegationen (FL02) på Sigonella, utan för operationen som helhet. Detta ger unika erfarenheter, som vi kommer att ta hem och merutnyttja i framtida verksamhet. Man får också en intressant insyn i hur det är att samordna så många olika länder i en och samma operation, där inte minst det politiska spelet gör sig gällande.

Jag vill avslutningsvis tacka de som tjänstgjort här tidigare för en mycket god insats, vilket gjort det enkelt för oss att ta över. Vi hoppas att ni på ett bra sätt återanpassat er till ett liv i vardagen igen.

Vi för nu den svenska fanan vidare i vårt arbete och vår förhoppning är att vi kan avge ett lika lyckat ”foot-print” här som tidigare personal gjort.

Med vänliga hälsningar,

Magnus Liljegren
SNR (Senior National Representative) CAOC5

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

7 kommentarer

  • Anders 13 juli 2011 17:28

    Härligt att höra lite fler intryck från operationen! Har tenderat att bli väl mycket fokus på vår spaningskapsel och fototolkar hittills, men Sveriges bidrag är ju faktiskt större än så... :) Kämpa på och se till att sprida erfarenheterna när ni kommer hem! Flygvapnet suktar efter erfarenheter från en plats (den enda för närvarande) där luftkrigföring i ordets hela bemärkelse genomförs. Ni kommer få unik erfarenhet (första gången i FV historia) så skriv ner vartenda intryck ni får, positivt som negativt!

    Mvh,
    Anders W, FV

    • Anders 17 juli 2011 22:29

      Lufkrigsföring i ordets "HELA" bemärkelse. Innebär detta att även vapenmedel har används??Rykten säger att Jas fått hjälpa till då NATO:s vapen har sinat.
      /Lukas

      • FVI 18 juli 2011 17:00

        Lukas

        FL 01 och 02 har helt följt de insatsregler som FM har mandat att tillämpa enligt beslut från riksdag och regering. JAS 39 har inte fällt några bomber.

        Anders Silwer

  • FVI 13 juli 2011 23:08

    Magnus och gänget

    Kul att höra från er från CAOC 5.

    Anders Silwer

  • Arvid stensson 14 juli 2011 20:01

    Vad jag har förstått är det första gången sedan 60 talet vi sänder stridsflyg utomlands. Hur klarar våra flygvapenofficerare att arbeta i NATOstaber som denna trots att vi så att säga inte har gjort det "skarpt" på 50 år? Stabövningar med andra länder i all ära, men visst måste det väl vara annorlunda "på riktigt"? Hade varit intressant med lite personliga reflektioner angående detta.

    • SNR CAOC 5 Arvid stensson 14 juli 2011 22:27

      Hej Arvid,
      Din fråga är berättigad och ditt påstående om att verkligheten alltid skiljer sig från övningar är ju rätt. Det är dock som så att även om vi inte varit med stridsflyg på några insatser på ca 50 år, har vi haft annan verksamhet i samarbete med andra länder, såsom transportflyg och helikopter, vilket gett oss nyttiga erfarenheter. Dessutom har vi haft och har folk i internationella staber på flera platser över tiden, även då vi inte genomför insatser av denna karaktären. Det visar sig också att de stabsövningar som vi genomför håller hög kvalité och vi nyttjar överlag samma stabsmetodik i vardagen som man gör internationellt. Sammantaget gör detta att man känner sig hyfsat hemtam, även om varje stab har sitt eget sätt att arbeta på. Skall man vara ödmjuk, vilket sällan är fel tycker jag, så skulle vi inte kunna ta vilka befattningar som helst, utan de vi nu har är utvalda av oss själva eftersom vi känner att vi har de kunskaper som krävs för att utgöra ett bra bidrag. Det visar sig också att en gammal sanning gör sig påmind, nämligen att svenska officerare generellt har en god kunskapsbas att stå på och ett sätt att vara på som gör det lätt för oss att bli accepterade, och därmed kommer man snabbt in i nya rutiner och dylikt. Hoppas att detta svarade upp mot dina funderingar. Vi kommer som sagt återkomma med fler reflektioner för respektive befattning, som jag hoppas att du har möjlighet att läsa.

      Magnus Liljegren

  • Arvid stensson 15 juli 2011 19:25

    Tack för svaret! Bra att vara ödmjuk, hade reagerat på om svaret blivit att vi klarat allt problemfritt, för även om vi svenskar av naturen är flexibla och uppfinningsrika (precis som du beskriver) är det väl trots allt en sanning att i just denna division av krigföring är vi f.n. nybörjare! Men man måste krypa innan man kan lära sig gå.
    Hoppas våra kära politiker tar tillvara på denna chans för flygvapnet att tillförskaffa sig denna unika erfarenhet som jag är övertygad även gagnar vårt nationella försvar!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *