På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

FL 02 fortsätter att leverera effekt

chefen fl 02

´

Efter två veckor i insatsområdet kan jag konstatera att FL 02 har kommit in mycket bra i sina uppgifter. Det är många som gör heroiska insatser och det är lätt att den fokuserade och entusiastiska personalen jobbar alldeles för hårt och för länge. Det är viktigt att cheferna ser till att personalen kommer ifrån och ägnar sig åt exempelvis fysisk träning och återhämtning.

Alla inom förbandet gör ett imponerande arbete men jag vill ändå passa på att lyfta fram personalen vid Mission Support Element, MSE och Fighter Support Coy, FSC, flygunderhållskompaniet. Dessa två personalkategorier har övergått till att arbeta två-skift för att FL 02 ska kunna lösa sina uppgifter.

Personalen med uppgift att planera och stödja informationsoperationer har kommit på plats i sina staber och började omgående delta i arbetet att producera flygblad, affischer, tidningar samt radio- och TV-program. Syftet med informationsoperationer är som tidigare beskrivits att uppnå ökat förtroende hos den libyska befolkningen för den internationella militära insatsen, förebyggande av folkrättsbrott mot civila och en ökad vilja hos parterna till en fredlig lösning.

Under kvällen igår genomfördes ett motorbyte på ett av flygplanen, det första under en pågående skarp insats. En TP84 landande halv nio på kvällen med den nya motorn. En intensiv aktivitet påbörjades och vid midnatt var den gamla motorn urmonterad och den nya på plats och klar för motorkörning! Att det tog så pass lång tid berodde nog mest på att undertecknad deltog i arbetet (självklart under kraftfull övervakning). Oerhört imponerande att se och uppleva vilken kompetent personal och funktionell materiel som flygvapnet förfogar över.

Värmen på Sicilien och i övriga delar av operationsområdet just nu är något som vi alla måste hantera.  Vi är inte vana vid att arbeta 12-timmars arbetspass i temperaturer som ligger mellan 40 och 50 grader mitt på dagen. Vi försöker ständigt utveckla vårt sätt att arbeta i värmen och strävar hela tiden efter att göra arbetsmiljön mer dräglig. Om någon vill prova på så förslår jag en arbetsdag i en 40-gradig bastu iförd M/90L och kängor ;)

Förutom att värmen påverkar personalen så påverkar värmen även viss materiel som vi använder, exempelvis däcken på planen som slits hårdare. De tungt lastade planen får lägre dragkraft i värmen och därför behöver de längre startsträcka innan de kan lyfta. I kombination med den direkta värmens påverkan på gummit slits däcken fortare än normalt.

I närtid kommer jag att besöka de delar av FL 02 som inte är baserade på Sigonella. Det kommer att bli intressant att få följa deras vardag och vara med på plats för att se hur de bidrar till operationen.

Förbandet FL02 har flugit över 20 uppdrag, tagit över 40 000 spaningsbilder och levererat mer än 150 spaningsrapporter sedan den 3 juli då vi tog över ansvaret för det svenska bidraget i Operation Unified Protector.

Jag vill avslutningsvis rikta mitt tack till de på F 21 som möjliggjorde utbildningen och pårustningen i samband med förberedelserna innan avresan ner till Italien. Ett flertal förbandsmedlemmar har spontant framfört att de togs om hand på bästa sätt av er. Tack!

Ett stort tack till alla er därhemma som bidrar till att vi fortsatt kan visa att det svenska flygvapnet leverar resultat och håller en mycket hög internationell klass!

Öv Fredrik Bergman                                                                                                                            CO FL 02

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

11 kommentarer

 • Alf 16 juli 2011 21:51

  Vad trevligt att bara jobba 12-timmars pass, måste vara skönt att kunna återhämta halva dygnet. Då hinner man ju med att både vårda sig själv, sin personliga utrustning, träna och hålla kontakt med de där hemma mellan arbetspassen. Det verkar också skönt att kunna arbeta i bara M/90L och kängor. Om ni vill ta del att Lessons learned från FS kan ni säkert få en del tips om hur man kan höja stridsvärdet i varmt klimat, men ni verkar ha kommit rätt långt eftersom ni inte bär varken hjälm, fältjacka, stridsväst eller kroppsskydd. Bara t-shirt och m/90L är en sval kombination.

 • Mats 17 juli 2011 07:12

  Vad jag är trött på dessa som alltid ska tävla om att ha det jävligast.......eller alltid gnälla över någonting.....kanske lite svenskt, "jag kan inte vara stolt över mig själv om jag inte kan visa att jag är lite förmer än dig".

  • FVI Mats 17 juli 2011 15:11

   Mats

   Läs ditt eget inlägg och reflektera: ...eller alltid gnälla över någonting...

   ...skrev jag först men efter att ha läst inlägget före dej tycker jag du har delvis rätt.

   Nu tycker jag dock att vi höjer nivån på våra inlägg. Alla ute på insats behövs, och har helt olika förutsättningar för att genomföra sitt arbete.
   Anders Silwer

   • Alf FVI 18 juli 2011 03:32

    Mats & Anders
    Jag försöker inte tävla om vem som har det jävligast, jag är bara avundsjuk. Ber om ursäkt om mitt inlägg uppfattades som gnäll och eländesforskning. Vad gäller LL fr FS menade jag verkligen vad jag skrev eftersom jag uppfattar det som att bloggskribenten tycker att värmen påverkar mer än vad som var förväntat. En hel del erfarenheter finns faktiskt inom FM såväl från Asien som Afrika och Nordamerika beträffande personal, fordon, mtrl och ammunition. Jag tycker personligen att det är en stor brist att vi inte kan lära av varandra.

 • Magnus 17 juli 2011 11:04

  Tja, Lessions Learned från FS är väl att om man bara har kortbyxor och t-shirt medan man i sina sandaler går till soldäck så är det inte så farligt. Om vi nu ska börja kasta skit på varandra...

  Eller också respekterar vi varandras olika uppgifter. De som klargör stridsflyget i Afghanistan har inte heller hjälm, stridsväst eller kroppsskydd på sig när de jobbar med flygplanen. Däremot har de uniformer anpassade för värmen.

  • FVI Magnus 17 juli 2011 15:08

   Magnus

   Du har helt rätt. Olika uppgifter och insatser har olika förutsättningar. FM är en symfoniorkester. Alla får spela bas ibland och alla solist.

   Anders Silwer

 • Stefan 18 juli 2011 14:38

  Gillar kommentaren "Att det tog så pass lång tid..."
  3,5 timmar för motorbyte är väl ändå jäkligt mycket snabbare än andra flygplan :)

  • FVI Stefan 18 juli 2011 16:28

   Stefan

   Japp.

   Anders Silwer

 • FVI 22 juli 2011 16:55

  Stefan

  Hörde ryktesvägen att det gick så långsamt för chefen FL 02 deltog i arbetet:-). Det finns alltså potential för förbättring.

  Anders Silwer

 • Johan Nilsson 23 juli 2011 21:04

  Med tanke på att det finns en publikation i Försvarsmakten om hur varmt klimat påverkar prestationsförmåga och hur man förbereder sig så tycker jag att det känns lite "si så där" att skaka upp ett förband som får få veckor på sig att förbereda sig innan rotation. Med tanke på förutsättningarna så tycker jag att lite lägre krav på full prestationsförmåga ifrån start är fullt naturligt.

  Men varför skulle det vara så svårt att lära sig? Förutsättningar finns men finns resurserna?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *