På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

SA-2 utanför Tripoli

flygvapenbloggen


SA-2 utanför Tripoli

FL 01 genomför dagligen uppdrag över Libyskt territorium. Vid ett av dessa, för ett par dagar sedan, registrerade sensorn ovanstående. Bilderna föreställer luftvärnssystemet SA-2. I mitten luftvärnsställningen står i normala fall en radar men i detta fall är den utslagen, vilket i detta fall innebär att systemet för stunden sannolikt inte är operativt.

Vi vet att dessa ställningar ständigt är under översyn av Libyska regimen och att de med jämna mellanrum blir satta i operativ drift. Detta vet vi genom nyttjandet av JAS 39 övriga sensorer och att vi ständigt övervakar de olika luftvärnsställningarna.

Runt om inne i Tripoli finns luftvärnsrobotar upplagda i reserv, många färdiga att transporteras på släpvagnar. I flera fall förvaras dessa i anslutning till civil bebyggelse. Nere till vänster, strax utanför muren, ligger ett bostadsområde.

För den som vill veta mer om SA-2, se nedanstående länk:
http://en.wikipedia.org/wiki/SA-2

Övlt Stefan Wilson
CO FL 01

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

  • Alf Ingesson Thoor 22 maj 2011 14:41

    Det kan vara värt att, såsom en liten betraktelse, konstatera att det "multi role" koncept JAS 39 Gripen innebär fungerar.
    Jakt Attack Spaning är vad JAS står för. Vi vet att det är svårt att kunna uppfylla alla förmågorna samtidigt i en och samma pilot. Någon förmåga måste ha företräde och då har jakdelen haft högst prioritet för att ersättas av CAS konceptet (close air support, gamla lätta attackentaktiken) då detta blivit hetare under de senaste åren och medfört att attackbiten lyfts upp som intressant. Nu har spaningrollen blivit vår främsta prioritering .
    Genom FV historia har alltid jakten varit den som ansett sig stå över alla andra. Attacken, trots dess betydligt svårare uppgifter under hela kalla kriget, har fått spela andrafiolen. Spaningen med dess av äldre generationers jaktflygarna förklenande benämningen "spaningshöns" sågs som ett klenare flygslag, trots att det är just spaningsflyget som i alla tider levererat skarp information, framförallt över Östersjön.
    Vi kan nu konstatera att det är just spaningskapaciteten hos JAS som skördar framgångar i Libyen. (Väl medveten om att de andra rollerna hade kunnat användas lika framgångsrikt också om inte de politiska begränsningarna satt stopp).

    Trots min ringa erfarenhet av spaningslfyg, några år med AJS 37 efter alla år med AJ37, känns det ändå lite av en "upprättelse" att just spaningsdelen nu gör ett bra jobb i en skarp operation utanför riket.

    • FVI Alf Ingesson Thoor 24 maj 2011 06:31

      Alf

      Över tid vet vi att alla behövs och det tycker jag du beskriver bra.

      Anders Silwer

  • Kn Stofil 22 maj 2011 15:10

    Kloka ord Alf, spaningen har fått stå tillbaka under många och tunga år och kämpat i motvind, men som vi nu ser kan vi konstatera att kampen mynnat ut i ett mycket gott resultat. Från ax till limpa. Glöm inte att kedjan inte är starkare än sin svagaste länk. Bra jobbat där nere!

  • JON 22 maj 2011 15:35

    Affe, nu blir det nog askflygning igen,så tanka upp 32:an nu!

    Undrar om det är LDP eller SPK39 som tagit bilderna?

  • JON 23 maj 2011 09:43

    Fransmännen kallar sin spaningskapsel "DAMOCLES ", vilket verkar vara en utmärkt Monocle!

    Vad heter USA:s monocle, kan någon berätta det,för oss som tyvärr inte har tid eller råd att åka och titta på grejerna på Le Bourget!

    Den svenska LPD, är väl israelisk, för inte är väl den norsk?

  • Henrik 24 maj 2011 18:58

    @ JON

    Nej det är fransmännens LDP som kallas Damocles. Deras spaningskapsel heter RECO NG.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *