På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Taktiskt luftvärn utanför Tripoli, uppdaterad

flygvapenbloggen


ZSU 23-4 utanför Tripoli

Direkt efter att FL 01 JAS 39 landat tar vår Mission Support Element (MSE) personal hand om all data som tagits upp av flygplanets sensorer. Därefter vidtar en process som syftar till att svara på frågor som finns i den av Nato givna taskingen.

Vid ett av dessa tillfällen fann våra fototolkar ovanstående luftvärnssystem, ZSU 23-4. Systemen är grupperade i anslutning till ett bostadsområden med närmaste avstånd till civil bebyggelse på 50-100 meter. Utifrån det underlag som finns i sensorn kan fototolkarna därefter göra en bedömning avseende operativ nivå på de funna systemen.

För den som vill veta mer om ZSU 23-4, se nedanstående länk:
http://en.wikipedia.org/wiki/ZSU-23-4

Övlt Stefan Wilson
CO FL 01

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

10 kommentarer

  • Ond 20 maj 2011 17:35

    Underbara bilder på hederliga Shilka. Men Wilson - det heter bildtolk!

    /Ond

    • Chefen FL 01 Ond 21 maj 2011 08:42

      Ond,

      Hmmm...

      C MSE tycker fototolk gäller, inte bildtolk.

      Får fundera vidare på detta!

      Wilson

      • Rolf Jonsson Chefen FL 01 21 maj 2011 16:40

        Bildtolk eller fototolk är väl ända patetiska petitesser än att ni visar ett bra resultat. Det här är suveränt bra Wilson! Sådana här resultat ger en mer trovärdig bild till allmänheten än läget på en Google-bild, som säkert duger bra för den vanlige Svensson som inte tror på Gripens spaningsförmåga alls. Bättre att visa en högupplöst bild och säga att den är medvetet neddragen än att visa en suddig bild och påstå att den är medvetet neddragen.

  • Richard 20 maj 2011 21:55

    Jag får börja med att säga att ni gör ett mycket bra jobb efter de uppgifter ni blir tilldelade, därmed visar ni för FN, PfP, Sverige och självklart för det libyska folket att Ni faktiskt är att räkna med när Ni behövs.

    MVH. Richard!

    • Chefen FL 01 Richard 21 maj 2011 08:43

      Hej Richard,

      Tack för de värmande orden.

      Stefan Wilson

  • JON 21 maj 2011 08:52

    För det otränade ögat ser fordonen ut som stridsvagnar!

    Men det är väl eldröret som saknas!

  • Johan 21 maj 2011 10:12

    Intressant!

    Grupperingen av vagnarna nära byggnaden/träd respektive i fordonsficka med vallar befrämjar inte precis skottfältet ... Det förefaller också stå ett drivmedelsfordon och en flaklastbil (olastad?) i var sin fordonsficka. Allt som allt inte precis en gruppering som ger intryck av stridsberedskap ...

  • Videre videnda 30 maj 2011 06:57

    Digitala bilder är inga fotografier; ljuset (photos) har inte ritat (grafia) bilden utan ljuset har istället registrerats av en sensor vilket sedan kan återges som en bild. Därför bör man använda begreppet bildtolk, om man ska vara korrekt.

  • Kn Stofil 30 maj 2011 22:51

    @Videre Videnda, om man skall vara så petig så är det enklare att hävda att det bör heta bildtolk för att det gör så på FM:s rekryteringssida. Eller "Imagery Analyst" internationellt iställlet för "Photointerpreter", som det hette förr i världen. Men strunt i vad det heter, vi behöver fler sådana.

  • Videre videnda 31 maj 2011 08:06

    Visst, det är en bisak, men det Är en teknisk skillnad. Därför har man bytt namn, även i engelsk-talande länder. Man kan förståss välja att behålla ett yrkesnamn. Sedan finns en skillnad mellan tolkning och analys, som förenklat innebär att man vid tolkning läser ut vad som finns i bilden, medan man för en analys tar in mer data och/eller drar slutsatser vad det innebär - här är definitionen inte lika självklar. (Begreppet bild specificerar inte dess tekniska framställning, t.ex. litografi, akvarell, och bildanalys kan ha olika metoder, t.ex. Jungiansk drömbildsanalys ;))

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *