På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ett flygaräss från Sverige har gått ur tiden

flygvapenbloggen

image

Flygarässet William Yngve Anderson från Kramfors blev 89 år. Varje hakkors symboliserar en nedskjutning av ett tyskt flygplan.
 

Först med att lyckas skjuta ned en tysk V-1 robot var William Yngve Anderson från Kramfors, detta var en förstasidesnyhet i amerikansk press sommaren 1944. Att han var först stämmer sannolikt, robotsystemet blev operativt den 12 juni 1944 och Anderson sköt ned minst en V-1 över Frankrike den 17 juni. Därtill sköt Anderson ned minst sju vanliga tyska flygplan. För att klassas som flygaress hade fem räckt. På alla tre av Andersons P-51 Mustang stod skrivet med stora bokstäver ”Swede´s Steed”, alltså ”Svenskens springare”. I förra veckan avled William Y. Anderson utanför Chicago. Han skulle ha fyllt 90 den 28 juni i år. Han föddes det datumet år 1921 i Kramfors i Ångermanland (Västernorrlands län). Flera piloter från Sverige sköt ner flygplan under andra världskriget -i finsk och brittisk tjänst -men ingen fick fler luftsegrar än Anderson. Sammanlagt flög Anderson 126 stridsuppdrag. Bland hans många medaljer märks den franska Croix de Guerre (krigskorset) och den amerikanska Silver Star. Den senare fäste general Eisenhower själv på Anderson. Åter i USA instruerade han kadetter vid militärakademin West Point (USA:s Karlberg) varefter han blev civil pilot vid United Air Lines. När han gick i pension 1981 flög han Boeing-747. Anderson figurerar i Aviation Hall of Fame liksom the Fighter Aces Hall of Fame. Men i sitt födelseland var han så gott som okänd, det var först ifjol som en svensk bok tog upp honom, Swedes at War av undertecknad och Lennart Westberg. Anderson finns på bokomslaget. Med sin hustru Lois, med rötter i Göteborg, fick William Y. Anderson tre barn, sex barnbarn och två barnbarns barn. Vid mina brev-och telefonkontakter med Anderson upplevde jag honom som vänlig, generös och skojfrisk. Han avled i sitt hem, han var sedan ifjol rullstolsbunden efter en stroke. I dödsbudet från hans barnbarn till mig stod följande ord som väl är de viktigaste om människan William Yngve Anderson: ”He was brilliant for aviation but even more amazing with his family”. Anderson var inte längre svensk medborgare då han tog värvning några månader före USA:s krigsinträde. Det förändrar dock inte faktumet att han är den framgångsrikaste jaktflygaren från Sverige. Jag tror att Anderson var mest stolt över att han sköt ned minst en V-1 robot. Inte för att det var svårt. Förresten, eftersom robotarna var obemannade luftfarkoster räknades en nedskjutning av en inte som en luftseger. Nej, det speciella med V-1:orna var att de var renodlade terrorvapen som dödade tusentals britter, nästan bara civila. Varje robotnedskjutning innebar alltså färre dödade och sårade. Hembygden i Ångermanland –som Anderson höll kontakt med till ifjol -har nog skäl att känna viss stolthet över Anderson.

Lars Gyllenhaal

Vi svenska flygare gör en sista honnör för kamraten William Andersson.

Anders Silwer
Flygvapeninspektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *