På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Chefen USAF på besök

FVC

image

General Norton Schwartz har varit på officiellt besök i Sverige. Besöket var planerat sedan ett halvår som ett led i samarbetet med USAF avseende övningar, materielanskaffning och utveckling. Syftet var att visa kompetensen och djupet av svenskt flygkunnande. Vi besökte F 7, SAAB i Linköping samt FLSC i Kista. Besöken gick mycket bra och det känns tryggt att gå runt med utländska besök när ni i organisationen visar upp vad vi kan. Schwartz sammanfattande intryck var vi kan mer än vår storlek och är ett mycket professionellt Flygvapen. Schwartz mötte statsekreterare Håkan Jevrell och framförde då US Air Force tack för det Sverige gör i Afghanistan och Libyen. Diskussionspunkterna med USAF var övningar, länkar, utbildningar mm.

Anders Silwer

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

7 kommentarer

 • JON 21 april 2011 21:15

  Mycket synd att USA drog sig ur Libyen insatsen så tidigt och så snabbt!

  Dom höll uppe trycket mot Kaddaffi mycket bättre än NATO gjort och har ett flertal komponenter ,som NATO:s deltagare saknar!

 • JON 21 april 2011 22:34

  President Obama sa i kväll att USA sätter in den robotbeväpnde UCAV Predatorn!

  Den kommer nog att göra bra nytta, men förmodligen skulle attackhelikoptrarna göra ännu bättre nytta!

  Men dom behöver mycket god spaningsinformation, för att kunna verka säkert och hitta målen!

 • JON 22 april 2011 05:48

  Predatorn hade fått vända pga dåligt väder under sitt första uppdrag över Libyen!

  Inte bra att vädret stoppar insatsen!

  Man undrar om inte Jstar och Global Hawk har SAR radar igång, som kan mäta in markmål genom moln och dimma?

 • Lars 22 april 2011 09:59

  I samband med att ett Muhden plan typ F-15E Strike Eagle störtade av hydrauliska problem införde USAF troligtvis flygförbud på typen. Flera källor beskriver detta. Måste ha varit i ett mycket olämpligt läge, i samband med de inledande anfallen. Det var LN 91-0304 som störtade natten den 21 mars. Planet kom från Lakenheath basen, och var mycket välkänt bland spotters. Av andra texter förstår man att fler F-15E hade olika tekniska problem.

  Sigonella basen har sedan sista september 3 RQ-4B Global Hawk. De första baserades på Guam och Sigonella samtidigt i september förra året. De utgör detachments från Beagle basen. Det finns hittils inga officiella beskrivningar på att de användes operativt i Libyen, men konstigt vore annars.

  Andra typer av underrättelse/forsknings plan förekommer i sammanhanget, och användes sannolikt i Libyen.

  USA håller febrilt på att utbildar RAF på RC-135W (62-4134) så att det kan ersätta Nimrod R.1. Men britter sprattlar emot, de vill gärna behålla detta sista Nimrod.

  • JON Lars 22 april 2011 11:22

   Jag såg för några år sedan (2005?) SAR bilder som Global Hawk hade tagit, men hittar dom inte nu! 2009 läste jag om någon uppgraderad Block 40 version med Enhanced Vision and SAR radar!

   Man undrar hur duktig Global Hawk är på att hitta maskerde stridsvagnar gömda under träd i alleer eller under höbalar?

   Men tappar NATO all spaningsinformation pga moln eller dimma, så går det ju inte att hålla uppe trycket på Kaddaffis tunga eldsysystem.

  • Lars 23 april 2011 08:28

   Det inte många vet är att USA har skapat en komplett höjddatabas av hela världen, även Sverige. Uppsala Unversitet använder den för sina beräkningar av vindkraftsdata till vindkraftverk. Lantmäteriet var för dyra på sin gamla höjddatabas,så det blev amerikanskt i stället! Till JAS39Gripen tog LMV fram en förtätat höjddatabas i ruta 50 m, mha fotogrammetri. Nu håller man på med den nya höjddatabasmätningen med laser från flygplan. Den blir mycket exaktare än LMV:gamla och den Satellit databasen USA gjort med SAR radar!

 • JON 22 april 2011 13:34

  När man ser att Predator bara har 2 hardpoints för 2 Hellfire, så undrar man vilken nytta den göra,trots en mycket lång flygtid över fi territorium?

  Om antalet mål att bekämpa kanske är 10 st, så skulle Predatorn kräva 5 hemflygningar för omladdning.

  Den kan nog bara bli ett komplement till andra flygplan med laser eller GPS bomber.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *