På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Frukten av hårt arbete…

chefen sae isaf medevac

Efter en mycket intensiv period av förberedelser kunde jag sent 2011-04-01 anmäla SAE ISAF MEDEVAC redo att lösa anbefallda uppgifter med början 2011-04-02 kl 06.00. Dagen därpå fick vi vårt första uppdrag, vilket många av er säkert läst om i andra informationskanaler.

Hittills genomförda uppdrag har varit framgångsrika men vi lär oss självklart oerhört mycket för varje genomfört uppdrag, vilket i sin tur ger underlag för ytterligare utveckling av rutiner och arbetssätt. När våra rutiner, bestämmelser och vår materiel möter miljön och situationen här i operationsområdet uppstår också behov av justeringar och i vissa fall behov av helt nya rutiner eller materiel som vi inte identifierat i förberedelsearbetet.

Vardagslunk
Vi har nu börjat finna våra rutiner och någon slags ”vardag” har infunnit sig. Det har varit en målsättning att så snart som möjligt komma in i en ”lunk” som medger erforderlig uthållighet. Det händer dock hela tiden saker som i större eller mindre utsträckning påverkar ”lunken” men detta är ju naturligt och omhändertas med de resurser vi har.

 

Besök & uppdrag
Denna vecka har vi besök ur Helikopterflottiljen i form av C FU och C 11.Helikopterdivision samt ur FTS i form av C FTS A3, C FTS A4 samt ur FTS A6. Jag tror att de kommer att ha en hel del intryck med sig hem som kommer att föra såväl oss som organisationen hemma ytterligare framåt. Under veckan har vi hittills genomfört tre uppdrag. Vi upplever att våra förmågor är mycket efterfrågade och vi får stor uppmärksamhet och uppskattning här i området. Vi har mottagit en rad besök av såväl svenska som internationella samarbetspartners. Under utrikesministerns rundresa här i Afghanistan under förra veckan fick vi förmånen att informera honom om förbandet och visa vår materiel. Under föregående vecka genomfördes en konferens i medicinaltjänstens tecken här på basen där vi dels var representerade i form av vår läkare och dels som enhet utgjorde en av programpunkterna. Vår läkare var mycket nöjd med utbytet och vi kan lägga ytterligare kunskap och erfarenhet till pluskontot. Vi hade även möjlighet att besöka våra norska (och svenska) kamrater vid PRT och NAD i Meymaneh. Vi blev mycket väl mottagna och fick ytterligare kunskaper och råd för vårt fortsatta arbete. Utöver detta gavs möjlighet att knyta kontakter vilket redan visat sig vara mycket värdefullt i samband med genomförandet av uppdrag.

Coopertest
Jag nämner ovan att vi börjat finna våra rutiner. Här inräknas också rutiner avseende fysisk träning. Till min stora glädje kan jag konstatera att fys-viljan är mycket stor och uppslutningen i gym, på fotbollsplanen och vid löpning har varit mycket god. Det gavs under förra helgen tillfälle till Coopertest där såväl uppslutning som resultat var mycket goda.

Och så svenskarnas favoritämne…
Vädret har ännu inte riktigt bestämt sig för om det skall vara sommar eller ej. Denna vecka har vi upplevt de varmaste dagarna hittills med temperaturer över +30, men vi har också upplevt åska, regn och betydligt lägre temperaturer under veckan.

Magnus Carlsson
C SAE ISAF MEDEVAC

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

4 kommentarer

 • Intresserad 22 april 2011 00:37

  Hej!

  Kommer uppdrag av typen: "Flygtransport mellan ISAF-camper/sjukhus" vara den uppdragstypen som SAE MEDEVAC ISAF kommer lösa ut under sina två år där nere, eller bedömer man att man kommer att kunna växla upp i nivå till att faktiskt även kunna flyga ute i terrängen?

 • McRider 26 april 2011 20:44

  Efter så lång förberedelsetid och många motgångar att få till ett helikopterstöd i Afghanistan känns det bra att det nu fungerar. Lycka till och hoppas att Ni även får till ett bra samarbete med det Afghanska folket - för det är för deras skull som Ni är där!

 • Jobba Hemifrån 30 oktober 2011 08:49

  Hej. Vad bra skrivet, får jag länka och referera till denna sida från min egna blogg? Är det okej?

  • Anders Silwer Jobba Hemifrån 2 november 2011 07:44

   Jobba Hemifrån

   Helt ok.

   Anders Silwer

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *