Matlagning på 50 meters djup
I våras spelades programmet ”Nya landgång” in på ubåten HMS Halland. Klockan 20:00 den 6 september på SVT 1 visas hur matlagning går till på en svensk ubåt.
Se inslaget på svtplay
Förutom att laga mat på en yta om cirka 3 kvadratmeter till 30 personer 3 gånger om dagen, skall kocken på en svensk ubåt vara utbildad sjukvårdare och kunna hjälpa till om någon skadar sig.
I programmet ”Nya landgång” följer vi under några dagar kockarna Jimmy och Alexander som tjänstgör på ubåten HMS Halland.
– Jag tyckte det var skitkul! Det var spännande att laga mat i tv, säger korpral Jimmy Mattsson, fartygets förste kock.
Jimmy Mattson, kock på ubåten Halland. Foto: SVT
Programledaren Anne Lundberg, känd från bland annat ”Antikrundan”, åkte med HMS Halland i några dagar och fick lära sig bo, vistas och laga mat ombord på en ubåt.
– Det var fruktansvärt spännande och oerhört exotiskt att få stiga ned i en ubåt under ytan. Bilden man har av ubåtar kommer ju från filmer så det var kul att få se hur det är på riktigt.
Kockarna på svenska ubåtar arbetar självständigt och får stort ansvar. Det handlar lika mycket om planering av matinköp och livsmedelshygien som att faktiskt laga maten. Det är ett krävande men utvecklande och meriterande yrke.
Programmet sänds den 6 september klockan 20:00 på SVT 1 – titta och inspireras av Första ubåtsflottiljens duktiga personal!
Fredrik Norrby
Chef 1.ubåtsflottiljen