Åter till Marinens utvecklingsplan där jag i förra inlägget om MUP presenterade och kommenterade min inriktning inom personalområdet. Här kommer fortsättningen och resterande del av ”Marininspektörens övergripande inriktning för de marina stridskrafterna”, vilken är att:
- prioriteringsordningen ska vara förband och enheter som är insatta, förband och enheter som är i beredskap och planerade för insats, grundutbildning och därefter övrig verksamhet.
- uppdragstaktik ska vara grunden för marin ledning.
Min kommentar: Detta ska gälla generellt och på alla nivåer för ledning och ledarskap i Marinen. Uppdragstaktik innebär i korthet att chefer på alla nivåer alltid ska eftersträva att tilldela väl definierade resurser (personal, ekonomi och materiel), ge klara och tydliga uppgifter med tydliga mål. Där efter ska den som fått uppgiften tilldelad på bästa sätt ansvara för genomförande och återrapportering då uppgiften är löst. Vid behov ges nödvändiga styrningar, men inte i detaljer. Uppdragstaktik förutsätter en bra och öppen dialog samt att de övergripande målen med verksamheten är kända och förstådda.
- begrepp som stående förband med hög tillgänglighet, interoperabilitet, sjörörlighet, uthållighet och kvalité samt tydlighet ska vara centrala begrepp i den fortsatta marina utvecklingen.
Min kommentar: Marinstridskrafterna ska ständigt vara bemannade – personal med rätt kompetens – mot ställda beredskapskrav.
- förmågan att leda och verka i behovssammansatta integrerade marina insatsstyrkor (med sjö- och amfibiestridskrafter, underhållsförband, helikoptrar m.fl.) ska stå i fokus.
Min kommentar: En efter uppgiften sammansatt marin stridsgrupp ska alltså kunna ledas och verka tillsammans för att lösa gemensamma uppgifter i samma operationsområde.
- insatser mot en högteknologisk motståndare ska vara dimensionerande.
- vidmakthållande och utveckling av förmåga till väpnad strid ska ha högsta prioritet.
Min kommentar: Marinstridskrafterna ska alltså, i samverkan med flyg och markstridskrafter, materiellt, personellt och taktiskt kunna sättas in i väpnad strid mot en motståndare som står på en hög teknisk och taktisk nivå. Detta ställer följaktligen också särskilda krav på såväl personal, utbildning, materiel, övningsverksamhet, interoperabilitet etc. Det innebär emellertid inte en återgång till någon form av invasionsförsvar och heller inte att marinen bara ska öva nationellt och användas i närområdet. Marinen ska kunna sättas in i och utanför närområdet och tillsammans med andra för att skydda sjöfart och svenska intressen. Därför måste vi också öva i multinationella sammanhang.
Jan Thörnqvist
Marininspektör