Försvarsmaktens medarbetare, liksom övriga medborgare i Sverige, omfattas av såväl meddelar- som yttrandefrihet . Dessa friheter är särskilt viktiga för Försvarsmakten att slå vakt om med de uppdrag som riksdag och regering har gett oss.
Försvarsmakten uppskattar en livaktig diskussion inom alla områden och ser gärna att Försvarsmaktens medarbetare eller frivilliga deltar i samhällsdebatten.
I den allmänna diskussionen får en medarbetare underteckna med sin tjänstetitel, till exempel ”major” eller ”sakkunnig”. Detta även om det enbart är en privat uppfattning som framförs eller om uppfattningen är en del av en annan organisations meningsutbyte.
En medarbetare bör dock undvika att ange andra uppgifter, exempelvis befattning, på ett sådant sätt att intryck ges av att det är Försvarsmaktens uppfattning som redovisas. Det är därför olämpligt att underteckna med till exempel ”förbandschef för förbandet” eller ”sakkunnig vid sektionen” om syftet är att framföra en privat eller annan organisations uppfattning. Angivande av befattning bör förbehållas situationer då det är Försvarsmaktens uppfattning som framförs.
Enligt Försvarsmaktens arbetsordning är det informationsdirektören som är Försvarsmaktens talesperson och den som delegerar rätten att uttala sig för myndighetens räkning. Chef för förband, skola och centra har av informationsdirektören en stående delegering att uttala sig för sin enhets räkning.
Rätten att bära uniform är generell men får inte användas vid politiska möten eller som företrädare för politiskt parti.
Erik Lagersten, informationsdirektör