16
Jun

Flygvapenfrivilliga 50 år

Anmäl kommentar Av:
i Uncategorized

Idag, lördag den 16 juni, firar Flygvapenfrivilliga 50 år med en Jubileumsdag på F 7 Såtenäs där jag har den stora äran att närvara.

Flygvapenfrivilliga har sitt ursprung från krigsåren då frivillig personal organiserades till att bedriva luftbevakningstjänst. Personalen utgjordes av folk som inte hade en ordinarie uppgift i Försvaret och den optiska bevakningen skedde i huvudsak från primitiva luftbevakningstorn utmed landets gränser. 1962 bildades Flygvapenföreningarnas Riksförbund (FVRF), som idag går under namnet Flygvapenfrivilliga.

Under Jubileumsdagen har jag besökt Air Camp som utgörs av 110 ungdomar från hela landet i åldrarna 15-19 år som under en veckas tid lär sig exercis, grundläggande överlevnadsutbildning, att bygga förläggning mm under överseende av kunniga instruktörer från olika förband från Flygvapenet och frivilligförband. Vi har även fått se en förevisning av Markförsvarsförbundet och bjudits på flyguppvisning.

Jag upplever att denna typ av verksamhet är oerhört viktig för att visa upp Flygvapnet och bidra till rekrytering av ungdomar till Försvarsmaktens verksamhet. Frivilligorganisationerna fyller en viktig roll i att synas ute i landet där Försvarsmakten och Flygvapnet inte längre har Flottiljer eller Regementen. I och med värnpliktssystemets vilande är Frivilligorganisationerna den första kontakten som många unga idag får med Försvarsmakten.

Gratulerar till de 50 första åren och jag ser från mot fortsatt gott samarbete mellan Flygvapenfrivilliga och Flygvapnet!

Micael Bydén

Flygvapeninspektör


2 Svar till Flygvapenfrivilliga 50 år

 1. Elias Källström 5 juli, 2012 kl. 15:25 Anmäl kommentar

  Hej!
  Jag är en av ungdomarna du pratade med på Air Camp och vill börja med att tacka för en trevlig och givande pratstund. På första bilden är gruppen jag tillhörde med, 4:e pluton 2:a grupp, och jag undrar om det skulle vara möjligt att få tag på en högupplöst version av den vilket skulle vara roligt att ha som minne från den roliga och lärorika vecka vi spenderade på F7.
  Mvh/Elias Källström

  Svara
  • FVI Sekreterare 5 juli, 2012 kl. 16:37 Anmäl kommentar

   Hej Elias
   Jag provar att mejla bilden i originalformat till mejladressen du angav i kommentatorsfältet.
   Hör av den om den inte kommer fram så löser vi det på annat sätt!
   Vänliga hälsningar, Nils Karlsson
   FVI sekr

   Svara

Kommentera