25
Maj

Flygvapnet minns och hedrar…

Anmäl kommentar Av:
i Uncategorized

Folke P Sandahl som idag den 25 maj begravdes i Vänersborgs kyrka. Han var verksam i Försvarsmakten från 1950 fram till sin pensionering 1989. Med sin bakgrund som flygförare kom han aktivt bidra till en nydaning kring bland annat förändrade urvalsmetoder vid uttagningen av flygförare. Flygvapnet gick ifrån intag av stora kullar av flygelever där ett stort antal elever avskildes, till ett förfinat urvalsarbete som resulterade i små kullar med antagna flygelever med mycket få avskiljningar.

Folke P Sandahl fick också stor erkänsla för sitt arbete med bland annat ledarskapsutbildning, pedagogik, mental träning och etik.

Flygvapnet uppmärksammade Folke P Sandahls begravning genom närvaro i, samt genom en överflygning av, Vänersborgs kyrka idag klockan 13:30.

Folke P Sandahl avled den 16 april och blev 83 år.

Micael Bydén

Flygvapeninspektör


8 Svar till Flygvapnet minns och hedrar…

 1. The Mighty 25 maj, 2012 kl. 18:21 Anmäl kommentar

  Det är få förunnat att ta del av något nytt. Ännu färre skapar något som består. Tack Folke!

  Svara
 2. Klas Granqvist 26 maj, 2012 kl. 10:47 Anmäl kommentar

  Jag deltog på begravningen och minnesstunden som representant för Flygvapnet på uppdrag av FVI och Chefen F7.

  Jag önskar förmedla de anhörigas stora uppskattning över att Flygvapnet var där och representerade och över att Flygskolan genomförde formationsöverflygning.

  Flygarhälsningar!

  Svara
 3. Anders Silwer 26 maj, 2012 kl. 11:10 Anmäl kommentar

  Folke var en person som gjorde oerhört mycket för utvecklingen av pilotutbildning och uttagning av våra piloter. Vi har nog alla något att tacka Folke för. Vi är alla lite en del av hans verk.

  Anders Silwer
  Flygarkamrat

  Svara
 4. Erik Brändström 29 maj, 2012 kl. 17:24 Anmäl kommentar

  Det var verkligen uppskattat att det blev en så bred uppslutning. Visserligen var vi bara drygt 15 till antalet, men från så olika delar av hans liv och gärning. De närmast anhöriga tackade för alla minnesord och överflygningen.
  Erik Brändström
  E731 representant

  Svara
 5. Peter Engman 30 maj, 2012 kl. 21:02 Anmäl kommentar

  Läste först idag om begravningen. Tankar till de anhöriga. Folkes röst bär jag ständigt med mig via hans arbete med ”Mental träning”. Fast jag aldrig träffat honom sa sörjer jag förlusten idag…Vila i frid.

  Svara
 6. alf ingesson thoor 31 maj, 2012 kl. 13:33 Anmäl kommentar

  Läs gärna minesord på bloggen ”Borneos loopar”. Det lär även vara en minnesruna på väg till SvD och DN, skriven av, ja vad tror ni Palle själv, enligt hans anhöriga.
  Vilken fantastisk människa

  Svara
 7. LARS HECTOR 1 januari, 2015 kl. 22:30 Anmäl kommentar

  Du är borta I fysisk mening, Bäste Folke – men du lever kvar I andlig mening…
  Under min tid som fjärrskriftsoperatör på F5 1969 träffades vi. På den tiden var du Kapten och du ledde Flygsoldaterna med den äran… bara ett par år senare möttes vi I Malmö – på ett danskah! Döm om min förvåning när du steg in och gjorde honnör… när jag något år senare öppnade min första restaurang I Malmö var du vid varje besök I Malmö min trogne gäst. Alltid generös och med glimten I ögat – vi minds och vi raljerade over gamla F5 och alla de äventyr därstädes…
  Din humor och glädje kopplat med ett så genuint sunt förnuft imponerade alltid stort på mig. Åren gick och mina verksamheter blev store och store… Du följde min karriär och du uppmuntrade den – alltid med vårt ”hemliga samföstånd” som på någiot sätt gav ett brödraskap som sällan marks idag när allting är så förbaskat lika och demokratiskt – nästan in absordum!
  Du var en udda och en synnerligen unik männsika, Ditt Minne lever kvar för evigt.

  Vila I Frid!

  Svara
 8. Roy Olofsson 27 april, 2015 kl. 21:04 Anmäl kommentar

  Tack Folke för att du delade med dig av din kunskaper om stress och pedagogik. Du finns kvar genom denna kunskap som förs
  vidare genom den stresskon som du lärt mig göra.!
  Detta är idag verkligt behövd kunskap!

  Svara

Kommentera