På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

NNSC: En neutral observatör i det kalla krigets skugga

koreabloggen

Neutral Nations Supervisory Commission (NNSC) består idag av fem svenska och fem schweiziska officerare grupperade i den demilitariserade zonen (DMZ) med huvuduppgift att övervaka att vapenstilleståndsavtalet efterlevs och att förhindra en eskalation av den frusna konflikten mellan Nord- och Sydkorea.

En av de fem befattningarna vid NNSC är Operations Officer (OpsO) som har en central roll i organisationens arbete med ansvar för att planera, koordinera och genomföra NNSC:s operativa aktiviteter. Detta inkluderar bland annat deltagande vid inspektioner, genomförande av utbildningar och deltagande i Special Investigation Teams. En betydande del av OPSO:s insatstid tillbringas på resande fot i DMZ tillsammans med representanter ur UN Command Military Armistice Commission Secretariat (UNCMAC-S).

Inspektioner syftar till att säkerställa att militära aktiviteter och övningar följer vapenstilleståndsavtalet och inte utgör en risk för eskalation av rådande konfliktnivå.
Inspektionerna omfattar vanligtvis kontroller av vapen, gränsmarkeringar och militära installationer. NNSC:s roll vid dessa inspektioner är att vara en neutral observatör som kan avgöra om vapenstilleståndsavtalet följs, både vid de militära förbanden i fält och av inspektionsgruppen under genomförandet av själva inspektionen.

Utbildningsaktiviteter genomförs för både koreanska styrkor och koalitionstrupper med huvudsyfte att främja förståelse för vapenstilleståndsavtalet och NNSC:s roll som neutral part.

Ett Special Investigation Team är en tillfälligt sammansatt grupp av specialister med uppgift att undersöka en specifik händelse eller incident. När det gäller Koreakonflikten och NNSC:s arbete har sådana team tidigare kallats in för att utreda olika händelser som bedömts kunna vara brott mot vapenstilleståndsavtalet.

Sammanfattningsvis är tjänstgöringen som OPSO vid NNSC en meningsfull karriärmöjlighet för den som är intresserad av internationell diplomati, fredsbevarande arbete och geopolitiska frågor. Det ger en möjlighet att påverka fred och stabilitet i en av världens mest spända regioner och att vara en del av en historisk organisation med en viktig roll att spela i dagens värld. Dessutom erbjuder befattningen en unik möjlighet att få leva och verka i kontrasternas DMZ, ett av världens mest militariserade områden som med sin storslagna natur samtidigt är otroligt vackert.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *