På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Member” (Chef för den svenska delegationen)

koreabloggen

I Korean Armistice Agreement finns i kapitel C, paragraf 37 angivet att NNSC ”shall be composed of four (4) senior officers, two (2) of whom shall be appointed by neutral nations nominated by the Commander-in-Chief, United Nations Command, namely SWEDEN and SWITZERLAND, and two (2) of whom shall be appointed by neutral nations nominated jointly by the Supreme Commander of the Korean People’s Army and the Commander of the Chinese People’s Volunteers, namely, POLAND and CZECHOSLOVAKIA.”

Längre ner i samma paragraf anges:” Members appointed to the Commission may be from the armed forces of the appointing nations.” Ur detta föddes begreppet “Member”.

Så sedan 1953 har det då funnits en chef för delegationen som har benämnts ”Member” och är en senior officer. Vanligtvis har dessa utgått från Försvarsmakten men under en tid skedde det en växelverkan mellan Försvarsmakten och Utrikesdepartementet så att det tjänstgjorde en ambassadör med generalmajors grad varannan tjänstgöring.

Den första som tillträdde befattningen var Generalmajor Sven H Grafström och fram tills dags dato har 67 chefer tjänstgjort i denna befattning med mig, Generalmajor Lars-Olof ”Hibbe” Corneliusson, som den senaste.

Vad som gör detta arbete unikt är att i alla lägen vara opartisk och fatta alla beslut i konsensus med min kollega från Schweiz. Jag har ingen överordnad chef utan stilleståndsavtalet är mitt riktmärke och manual.  Skall man nyttja svenska begrepp (ett av de få ord vi även har tillfört engelskan) kan ordet ”ombudsman” vara väl valt. Jag skall i alla lägen vara en oberoende internationell part som övervakar implementeringen av stilleståndsavtalet på den södra sidan av stilleståndslinjen.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

1 kommentar

  • Koreaveteranerna 20 oktober 2020 17:52

    Den första som utnämndes och tjänstgjorde som Member var Sven H Grafström. Han var diplomat och erhöll generalmajors grad vid tillträdet 1953. Han hade många års erfarenhet av förhandlingar som ambassadör och sändebud samt placering vid FN högkvarteret i New York 1948-1952. Diplomaterna erhöll tjänstegraden generalmajor. Han avlöstes av Molin som avlöstes av Grönwall osv totalt i dag 67 stycken. Nils Ingvarsson var brigadgeneral och tjänstgjorde under samma tidpunkt men inte mig veterligen som member. Det var vid den tidpunkten viktigt att det var diplomater som placerades som member och som var vana vid internationella förhandlingar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *