Tycker du att det är roligt att utöva vattensporter? Då har du säkert upptäckt att vädret är avgörande för om den aktivitet du planerar går att genomföra med lyckat resultat. Tänk på att vackert väder är perfekt om du vill ta en simtur eller paddla kajak i lugnt tempo men inte nödvändigtvis idealiskt om du har för avsikt att ge dig ut med segelbåten eller ägna dig åt kitesurfing. Anledningen till detta är att uttrycket ”vackert väder” för en meteorolog innebär att det visserligen är ganska soligt men också att vinden inte får vara för stark. Så är du på jakt efter mer än krusningar på ytan kan det hända att du blir besviken.
Som dykare uppskattar du alldeles säkert vackert väder – det minskar riskerna vid vrakdykning och bidrar till att de tropiska korallreven framstår som ännu mer fascinerande och färgsprakande. Är du en riktig entusiast är du ständigt – oavsett väder – ute efter det som är dolt under ytan. Det är vi i Försvarsmakten också. Men Marinen har inte siktet inställt på skeppsvrak eller korallrev. Där är man istället på jakt efter främmande ubåtar och minor på havsbotten.
I likhet med valar som navigerar och kommunicerar med varandra sänder Marinens fartyg ut högfrekventa ljud i vattnet – med hjälp av avancerad sonarutrustning. Utifrån den tid det tar för ekot att återvända beräknas upptäcktsavståndet för ubåtar och minor. För att inte röja sin egen position väljer man i vissa fall att inte själv sända ut ljudsignaler utan att enbart lyssna på de ljud som alstras av ubåtar och andra fartyg. Tyvärr kan risken att sälar och valar störs av vissa frekvenser inte uteslutas. Försvarsmaktens förhoppning är att de som störs mest av den verksamhet Marinen bedriver är potentiella inkräktare och inte marina däggdjur.
Har du förresten badat i en insjö på sommaren och märkt att vattnet är kallare längre ner? I havet är det just i det skiktet, där temperaturen sjunker som kraftigast med djupet, som det är svårast att upptäcka en främmande ubåt. Den faktor som påverkar ljudhastigheten i havsvatten mest är nämligen temperaturen, men även salthalten har betydelse.
Temperaturen och salthalten i haven som omger Sverige varierar mellan olika årstider och områden, precis som vädret gör. Dessutom är det i princip samma fysikaliska processer som äger rum i atmosfären som under vattenytan. Därför brukar den här delen av Försvarsmaktens verksamhet lite skämtsamt kallas för ”undervattensväder”. Egentligen är det en hel vetenskap, som stavas oceanografi.
/Sara, oceanograf METOCC