På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Internationellt möte i Enköping

metocc

Det vädertjänstsystem som FM Vädertjänst använder sedan januari 2014, NinJo, är utvecklat av fem andra vädertjänster. Dessa är militära och civila vädertjänsten i Tyskland (BGIS resp. DWD), samt SMHI:s motsvarigheter (dvs de civila) i Schweiz, Danmark och Kanada. FM Vädertjänst är, tillsammans med några andra vädertjänster och även universitet med mera, med i detta samarbete som kunder. På detta vis har vi på ett kostnadseffektivt sätt fått del av vad som sannolikt är världens just nu absolut främsta vädertjänstsystem.

Sedan 2007 träffas användare och utvecklare av NinJo tre dagar per år i något som kallas NUG – NinJo User Group. Arrangörskapet av NUG vandrar runt bland de fem konsortiemedlemmarna men i år (då det dessutom alltså var tioårsjubileum) skedde något historiskt: En kund – vi inom FM Vädertjänst – trädde in och axlade ansvaret att arrangera!

Under dagarna tre i förra veckan har därför ett drygt 50-tal ”NinJo-nördar” alltså träffats, föreläst, diskuterat och tipsat varandra om hur man bäst använder och konfigurerar detta förträffliga system. Mötet hölls på UtvC intill Försvarets Meteorologiska och oceanografiska centrum (METOCC) i Enköping.

Deltagare på årets NUG-möte i Enköping.

Deltagare på årets NUG-möte i Enköping.

Utöver långa dagar med föreläsningar och demonstrationer så anordnas på dessa användarträffar också sociala arrangemang. Dessa och kafferaster är inte minst viktiga: Det är då man knyter kontakter och får höra hur det verkligen förhåller sig med saker och ting;-). Arrangören hade till och med lyckats få till en uppvisning av JAS39. Den var okänd av alla gästerna som just då, efter förevisning av METOCC:s lokaler, ”råkade” befinna sig på bästa utkiksplats på METOCC:s takplattform och där fick en mycket fin uppvisning i bästa tänkbara väder. Mycket uppskattat!

Vid dessa NUG hålls vidare ofta så kallade ”side meetings” före och/eller efter själva konferensen. I år diskuterades bl.a. militärt vädersamarbete inom ramen för NinJo på måndagen. På fredagen passade FM Vädertjänst och tyska militära vädertjänsten på att utbyta erfarenheter även utanför NinJo.

Det här är ett mycket matnyttigt arrangemang då vi lär oss massor om hur man bäst ”trimmar” och anpassar systemet och om vad som är på gång i utvecklingsväg. Nu när vi var på hemmaplan kunde vi dessutom passa på att ha fler deltagare från FM Vädertjänst!

Lars Pålsson inom FM Vädertjänst förtjänar ett extra omnämnande då han gjorde största delen av allt planeringsarbete samt agerade värd! Bra jobbat!

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *