Som försvarsmeteorolog jobbar vi inte enbart med att göra väderprognoser. På alla väderavdelningar och på METOCC finns materielansvariga som tillsammans med FMV och våra underhållsleverantörer jobbar med att se till att våra informationssystem och sensorer m.m. inom FM Vädertjänst fungerar som de ska och utvecklas efter Försvarsmaktens behov. Om ett vapensystem t.ex. har IR-sensorer för målsökning måste vädertjänsten kunna prognostisera hur vädret påverkar målsökning. Då måste beräkningar eller algoritmer utvecklas i informationssystemet för att stödja meteorologen i prognosarbetet. Ett annat exempel är de molnhöjdmätarsensorer som FM Vädertjänst använder, de måste kontinuerligt vara i drift och fungera enligt de regelverk som styr flygverksamheten för flygsäkerhetens skull.
I veckan samlades representanter från FM Vädertjänst, FMTIS och FMV för att diskutera materielfrågor angående behov och förändringar av vädertjänstsystemet. Dessa möten genomförs regelbundet under året men denna gång fick vi möjlighet att samla allihop på en och samma plats och det blev på Kungsholms fort utanför Karlskrona.
Donjongen och småbåtshamnen eller rundhamnen.
Kungsholms fort är en militär befästning som ligger i Blekinge skärgård. Fortet började byggas 1680 för att skydda Örlogsstaden Karlskrona och stod färdigt efter ca 100 år. Robust materiel har alltid varit ett krav för Försvarsmaktens verksamhet och här kan man se att redan på 1600-talet utvecklades materiel för att hålla. Och än idag står Kungsholms fort kvar med kastell med metertjocka väggar och det välbevarade fortet är världens äldsta kontinuerligt bemannade militäranläggning. Sedan 1998 utgör också Kungsholms fort och Örlogsstaden Karlskrona en del av världsarvet då det uppfördes på Unescos lista över oersättliga världsarv.
Innanför murarna på Kungsholmen finns också en mycket vacker botanisk park med exotiska växter från världens alla hörn som har förts dit av marinens långresefartyg.
Förutom mötet hann vi också med att få en guidad tur runt fortet. Vädret under rundvandringen visade sig dock inte riktigt från sin bästa sida, det var mulet, blåsigt och kyligt, men dag två sken solen och det blev riktigt varmt och behagligt.
Strategiskt placerad ute på Kungholmen finns också Karlskrona stads solmätare som mäter antalet soltimmar per dygn under sommaren.
Hälsningar från Linda, försvarmeteorolog på HKV