För att ta reda på var det regnar eller snöar just nu så använder sig meteorologerna av information från en väderradar. Med hjälp av radarn kan man följa enskilda skurar eller stora nederbördssystem och göra ganska exakta prognoser om och när de kommer beröra en viss plats. På http://www.smhi.se/vadret/nederbord-molnighet/blixtar eller se.baltrad.eu kan du se aktuella radarbilder. Om du vill kolla var i Europa det regnar just nu eller om det möjligtvis dumpar 50 cm puder i Alperna kan du kolla på www.radareu.cz. Jag kan också rekommendera SMHI:s mobila appar som har en flik för radar. Så nästa gång du skall gå ut, vare sig du skall vara i skogen en hel dag, ut på golfbanan eller gå till ICA, ta en kik på väderradarn och kolla om du skall ta med en regnjacka eller ett paraply!
Radarbilder visar var det finns nederbörd, d.v.s. var det regnar eller snöar just nu.
Bild: METOCC.
1. Radarn skickar ut en kort puls radiovågor (ca 5 Ghz eller 5-6 cm våglängd) som går med ljusets hastighet (ljusets hatsighet kallas för c i fysiken).
2. Radarn är tyst och lyssnar på reflekterade vågor. Vågorna reflekteras av nederbörd (ju kraftigare nederbörd desto kraftigare ekon), men också av t.ex. byggander, insekter, träd och flygplan. Tiden (t) det tar för den reflekterade puls att komma tillbaka ger avståndet (x) till objektet (x=c*t/2, man delar med två för att pulsen går fram och tillbaka).
3. Radarn bearbetar den insamlade informationen och räknar fram intensiten på de reflekterade ekona och även rörelsehastigheten. Bilder produceras så att meteorologen och allmänheten kan se var nederbörd finns.
En av de saker som är kul med att vara försvarsmeteteorolog är att man både behöver vara generalist inom meteorologin för att göra väderprognoser, och att man ofta får möjligheten att fördjupa sig inom ett eller flera områden. Exempel på uppgifter kan vara att planera övningar, att vara chef eller administratör, att utveckla de metoder vi använder när vi gör prognoser, att utveckla och använda numeriska väderprognoser eller tekniska system, eller som i mitt fall att fördjupa mig inom användandet av väderradar.
Kn Svensson, METOCC