På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Praktik i Försvarets vädertjänst

metoccutb

Jag går sista året på masterprogrammet i meteorologi vid Uppsala universitet och har länge varit intresserad av försvarsmeteorologi. Därför har jag tillbringat två veckor på Försvarsmaktens vädertjänst som praktikant.

Den första veckan var jag vid METOCC(METeorologiskt och OCeanogarfiskt Centrum) i Enköping och fick börja med att lära mig använda deras produktionsverktyg, där modelldata, observationer och satellitbilder analyseras, för att i slutändan kunna skapa prognoser. Efter denna introduktion satt jag med i produktionen och ritade bland annat flygväder-, markväder- och varningskartor, som används av Försvarsmaktens verksamhet runt om i Sverige, med värdefulla tips och god hjälp från den vakthavande meteorologen. Jag höll även i väderkonferenser som METOCC har tillsammans med flygflottiljerna.

Min andra vecka som praktikant var jag på Helikopterflottiljen i Linköping. Till skillnad från prognoserna gjorda på METOCC, är flottiljernas mer lokala och kontakten med kunderna (det vill säga piloterna och programledarna) närmare. I samråd med försvarsmeteorologen gjorde jag analyser och prognoser och höll i briefings för piloterna och programledarna. Från flygledartornet där meteorologerna sitter finns en fantastisk utsikt, och det var spännande och lärorikt att se vädret rulla in och utvecklas, och att sedan följa upp detta mot de prognoser vi gjort. Även omåttligt häftigt att se när helikoptrarna övar och flygplan tar av och landar, bland annat JAS 39 Gripen. Jag fick också följa med på en tur i Helikopter 15! Det gav mig lite förståelse för hur vind och väder kan kännas i helikoptern och den låghöjdsprognos helikopterpiloterna är mest intresserade av. Utsikten kunde jag dessutom inte klaga på!

Fotograf Gunilla Olsson, Östgötamedia

Dessa två veckor som praktikant hos försvarsmeteorologerna har varit väldigt spännande och lärorika. Och de har bekräftat det jag redan trodde mig veta; att försvarsmeteorologerna har en intressant, utmanande och häftig vardag.

/Elin

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.