Försvarsmeteorologen har både en civil universitetsutbildning som meteorolog och är utbildad officer med taktisk/operativ inriktning på officersprogrammet. Ansökan till försvarsmeteorolog kan göras före, under eller efter genomförda universitetsstudier i meteorologi. Efter ansökan genomför du fysiska, medicinska och psykologiska tester. Har du inte genomfört någon militär utbildning tidigare behöver du även genomföra grundläggande militär utbildning (GU) innan du kan börja på officersprogrammet.
Försvarsmaktens vädertjänsts huvuduppgift är att göra anpassade väder- och oceanografiprognoser samt bedömningar på hur vädret påverkar militär verksamhet. Detta görs dygnet runt till våra militära förband och staber i Sverige och utomlands.
Inom Försvarsmaktens vädertjänst tjänstgör ca 60 försvarsmeteorologer och ca 40 civilanställda vid flygflottiljerna, Ledningsregementet i Enköping samt på Högkvarteret i Stockholm. Vi är ungefär lika många kvinnor som män. Vi söker nu försvarsmeteorologer till våra flygflottiljer. De finns i Ronneby, Linköping, Lidköping(Såtenäs) och Luleå.
Huvudsakliga arbetsuppgifter
Du arbetar med att ta fram det viktigaste ur stora mängder information för att kunna göra en prognos för hur vädret utvecklar sig och hur det kan komma att påverka pågående eller planerad verksamhet. När du delgivit din prognos följer du upp den efter överenskomna gränsvärden. Uppföljning av prognosen är en viktig del av ditt arbete. Det innebär att du måste vara uppmärksam på om vädret avviker från prognosen och i så fall snabbt meddela detta till de användare som fått din ursprungliga prognos. I flottiljmeteorologens arbetsuppgifter ingår även att vid behov genomföra väderspaning från flygplan (SK60). Du kommer i början av din karriär att arbeta på en flottilj med att utarbeta och delge flygväderprognoser till flygande förband, men även andra militära enheter i närheten.
Fotograf Gunilla Olsson, Östgötamedia
Formella kunskapskrav
Försvarsmakten söker nu utbildade meteorologer. Du som är på väg att skaffa dig denna utbildning kan också söka till Försvarsmaktens vädertjänst. Kontakta oss för mer information. Det är viktigt att du har god förmåga att uttrycka dig väl både muntligt och skriftligt på svenska och engelska. Innan anställning sker tester på Totalförsvarets Rekryteringsmyndighet (1 dag).
Du behöver även klara tester på HR Centrum i Stockholm (2 dagar). Vissa fysiska och medicinska krav måste också uppnås för att bli godkänd som officer med flygtjänst.
Personliga egenskaper
Arbetet som försvarsmeteorolog kräver noggrannhet, överblick och logiskt tänkande. Du måste vara bra på att uttrycka dig i både bild och tal, ska kunna hantera stora mängder information, och måste kunna fatta snabba beslut – även under hård press. Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.
Anställningstyp: Tjänsten är en tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning. Omfattningen är 100 %.
Tillträde: Efter genomförda tester med godkänt resultat får du en militär utbildning som börjar i september. Beroende på din utbildningsbakgrund får du den utbildning du behöver för att kunna anställas som försvarsmeteorolog. Individuell lönesättning tillämpas.
För upplysningar om tjänsten och rekryteringsprocessen kontaktar du Annika Schröder, 0171-15 76 20 eller Ylva Bjernhed, 0171-15 76 23.
Fackliga kontaktpersoner
SACO Carl-Johan Pettersson: 0171-15 70 26
OF Magnus Johansson: 0171-15 79 73
OFR/S Inge Bäcklin: 0171-15 73 83
SEKO 0171-15 70 00
Mer information om uttagningstester och den militära utbildningen till officer finns på:
http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/vagen-in/befattningar/forsvarsmeteorolog/
Du kan också läsa mer om yrket här på bloggen.
Din ansökan ska innehålla CV samt ansökningsbrev. I ansökningsbrevet beskriver du varför du söker denna befattning.
För att komma till annonsen och ansökan klicka på länken nedan.
https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/lediga-tjanster/15145/forsvarsmeteorolog/
Välkommen med din ansökan senast 2018-03-15